Turistično povezovanje Pomurja in Medžimurja

Turizem je ena ključnih panog pokrajine ob Muri in Medžimurja na Hrvaškem, a se, pravijo, morajo za večji obisk potruditi precej bolj, kot obmorski in gorski kraji. Turistični delavci z obeh strani meje so tako pripravili skupno turistično ponudbo in zanje ustvarili krovno blagovno znamko, z imenom Kultnatura. Prvi rezultati so vzpodbudni, dogajanje na političnem parketu med državama pa je nepomemben, pravijo.
V projektu, ki je bil odobren v okviru 2. roka javnega razpisa, zraven vodilnega partnerja KGZMS sodelujejo še partnerji: ITC – Inovacijsko Tehnološki Grozd Murska Sobota, Zavod Marianum Veržej, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Grad Ludbreg, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina in štirje pridruženi partnerji, po dva z vsake strani meje. Glavni cilj projekta in skupnega turističnega produkta KULTNATURA je ustvariti in implementirati nove turistične vsebine na območju projekta, na osnovi aktivnega vključevanja dediščine, v povezavi z vsebinami iz zaledja, ter s tem ciljnim skupinam omogočiti nova doživetja ter po drugi strani učinkovitejše trženje omenjenega, skozi trajnostni turizem.

Evropska unija je vsem udeleženim v omenjenem projektu namenila 700 tisoč evrov. Vse več obiskovalcev si namreč želi sprostitve na podeželju, ob spoznavanju lokalnih značilnosti, zato so bolj kot naložbe, ki jih je le za vzorec, denar namenili v ponudbo doživetij, pravijo. Na obmejnih območjih Slovenije in Hrvaške so tako pripravili več kot 20 turističnih poti. Povezujejo kulturnozgodovinsko dediščino mest in občin, vključenih v projekt. Udeleženci projekta pravijo, da jim je uspelo povečati število obiskovalcev na obeh straneh meje za 8.000. Blagovno znamko KULTNATURA, ki so jo razvili, pa bodo ohranjali tudi v prihodnje. Blagovna znamka je sicer sestavljena iz štirih mikroproizvodov, to so kulinarika, rokodelstvo, vino ter narava in gibanje.

Cilj je tudi krepitev prepoznavnosti podeželja na obeh straneh meje, ohranjanje medsosedskih odnosov neoziraje se na visoko politiko. Kot so dejali, je prav visoka politika tista, ki bi se od takšnega sodelovanja lahko največ naučila. Želijo, da bi se skupni turistični ponudbi pridružili tudi drugi, letos pa se na obeh straneh meje nadejajo še večjega obiska.