Tudi Vrtec Lendava od danes naprej omogoča nujno varstvo otrok

Vrtci bodo že ta teden, prvič že danes, zaprti, še vedno pa bodo otroke v varstvo lahko vozili vsi, “ki hodijo v službo, ki ne morejo delati od doma oziroma niso naslednji teden doma,” je povedal premier Janša. Čeprav je ukrep razumljiv, pa številne starše postavlja pred težko odločitev, kako poskrbeti za najmlajše in hkrati opravljati delo od doma. Javni zavod Vrtec Lendava tako od danes naprej pa do nadaljnjega deluje v minimalnem obsegu.
“V vrtec se bodo lahko vključili otroci staršev, ki nujno potrebujejo varstvo (starši, zaposleni pri delodajalcih, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države, ter starši, ki jim delodajalec ne more omogočiti dela od doma) in bodo to izkazovali s potrdilom delodajalca. Ob vključitvi otroka v skupino nujnega varstva bodo starši podpisali izjavo, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženimi osebami,” je zapisala ravnateljica Vrtca Lendava, Tina Hozjan.

Da bi nujno varstvo v lendavskem vrtcu lažje organizirali je vodstvo Vrtca Lendava vse starše obvestilo, da o potrebi po varstvu otroka starši čim prej obvestijo svoje vzgojitelje, morebitne spremembe najave pa da pošljejo na elektronski naslov ali vodstvo vrtca o tem obvestijo preko telefona. Če se bo izkazalo, da obstajajo tudi drugi starši, ki ne najdejo drugega načina za varstvo otroka, bodo njihovo potrebo preverili in o njej odločili vrtci oziroma lokalne skupnosti.

Starši, ki zaradi varstva otrok ne bodo mogli v službo, bodo upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače zaradi višje sile, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Pojasnil je, da to omogoča peti paket protikoronskih ukrepov (PKP 5), ki je bil minuli petek objavljen v Uradnem listu. Nadomestilo bo strošek proračuna in ne delodajalca, je še dodal. V času zaprtja bodo starši otrok, ki ne bodo v vrtcu, plačila seveda oproščeni.

Glede obratovanja vrtcev župani zagotavljajo, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti od danes naprej oz. že ves čas nujno fizično na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtce. Pri tem se vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, poziva, da otrok ne vozijo v vrtce. Organizacija posebnega režima delovanja vrtcev bo prilagojena lokalnim značilnostim.