“Tudi v soboški bolnišnici smo razglasili tretjo fazo delovanja”

V murskosoboški bolnišnici so zaradi naraščanja števila obolelih in karanten, predvsem med zaposlenimi v zdravstveni negi, razglasili tretjo fazo delovanja. Od včeraj je v bolnišnici na voljo zdravilo proti Covidu-19. V prihodnjem tednu bodo znova zmanjšali obseg operacij.
“V bolnišnici trenutno zdravimo 48 covidnih bolnikov, od tega 6 v intenzivni enoti. Sicer ima bolnišnica zapolnjene tudi preostale kapacitete za zdravljenje necovidnih bolnikov. Smo v tretji fazi organizacije delovanja, kar pomeni, da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi s covidom, karantena ne velja. Zaradi velikega števila obolelih in karanten, predvsem med zaposlenimi v zdravstveni negi, brez take vrste organizacije ustreznega zdravstvenega varstva ne moremo zagotavljati.

Z današnjim dnem je v naši bolnišnici na voljo zdravilo proti Covidu-19 v obliki tablet, ki ga predpišejo osebni zdravniki in ga je priporočljivo prejeti v prvih petih dneh po okužbi. O uvedbi zdravljenja odločata osebni zdravnik in infektolog. Zdravi svojci lahko z belim receptom in pacientovo zdravstveno kartico zdravilo dobijo v sivi coni naše bolnišnice, vsak delovnik med 8. in 14. uro,” so včeraj sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

S 17. januarjem ponovno začasno zmanjšujejo obseg operativnih posegov, izjeme so rakave bolezni, napotitve pod stopnjo nujnosti zelo hitro, stanja nosečnosti in otroci. “Pacientom se za to opravičujemo in jih istočasno prosimo za razumevanje.” V bolnišnici so v letu 2021 zdravili 14.349 hospitalnih bolnikov, kar je enako kot leta 2020 in za 18,7 odstotka manj od načrtovanega. Od tega je bilo 1.403 covidnih bolnikov, kar predstavlja 10 odstotkov vseh hospitaliziranih bolnikov.

Zaradi velikega deleža covidnih bolnikov in splošnih epidemičnih razmer v lanskem letu so po navodilih ministrstva za zdravje morali odpovedovati zdravljenje nenujnih bolnikov. Plan obteženih primerov v akutni bolnišnišnični obravnavi so dosegli 100,4 odstotno zaradi višjih uteži težje zdravljenih covidnih bolnikov. V specialističnih ambulantah so zdravili 150.186 pacientov, kar je za 16 odstotkov več, kot leta 2020 in 7 odstotkov manj, kot je bil plan. Obravnavali smo 14.143 dializnih bolnikov, kar je za 2,9 odstotka manj, kot leta 2020. Ambulantno so opravili 6.072 CT preiskav oziroma za 24,3 odstotka več, kot leta 2020 in 7.268 magnetnoresonančnih preiskav, kar je za 6,2 odstotka več, kot leta 2020.

“Natančni podatki o realizaciji programa preteklega leta bodo znani v začetku prihodnjega meseca. Strokovni svet, volilno telo bolnišnice, je soglasno prejel sklep, v katerem se zavzemamo za čim bolj dosledno upoštevanje navodil stroke z namenom doseganja 95-odstotne precepljenosti prebivalstva in s tem zmanjšanja števila smrti zaradi Covida-19. Vse prebivalce Pomurja znova pozivamo, da ravnajo odgovorno, upoštevajo vse preventivne ukrepe ter se v čim večjem številu udeležijo cepilne akcije, ki bo med 13. in 15. januarjem,” so zaključili v regijski bolnišnici.