Tudi v murskosoboškem zdravstvenem domu pričeli povečevati obseg zdravstvenih storitev

Ob sproščanju ukrepov na nacionalnem nivoju in pa z odredbo Ministrstva za zdravje o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, so tudi v ZD Murska Sobota postopoma pričeli povečevati obseg zdravstvenih storitev. Glede na epidemiološko situacijo je z vidika varnosti tako pacientov kot zdravstvenih delavcev, še vedno potrebna previdnost, uporaba zaščitne opreme in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom.
Obravnava na primarnem nivoju tako v družinski medicini, pediatriji, ginekologiji kot zobozdravstvu za vse paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal, poteka  pri izbranih osebnih zdravnikih, pediatrih, ginekologih in zobozdravnikih, vendar nekoliko drugače kot smo bili vajeni pred epidemijo. Pri tem prosijo vse paciente za strpnost in razumevanje ter tudi za racionalnost do potrebe po zdravstveni oskrbi na splošno.

“Pregled pri osebnem zdravniku in pa v vseh ostalih dejavnostih ZD Murska Sobota je možen samo na podlagi predhodnega naročanja in posveta z medicinskim osebjem (po telefonu ali e-pošti). Osebni zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave tudi strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna. Obravnava se lahko izvede po e-pošti, po telefonu ali neposredno s kliničnim pregledom.

V primeru prisotnih simptomov in znakov za COVID-19, vas bo osebni zdravnik že po telefonu preusmeril na pregled v Ambulanto COVID 19, zato ne prihajajte v zdravstveni dom nenapovedano. V primeru življenjske ogroženosti takoj pokličete 112, na naročen termin pregleda pridite največ 5 minut pred terminom, na pregled pridite z zaščitno masko, ki jo morate imeti nameščeno ves čas obravnave, v prostorih zdravstvenega doma je potrebno, da upoštevate osebno varnostno razdaljo vsaj 1.5 metra in, dan pred pregledom boste po telefonu izpolnili vprašalnik s katerim preverjamo zdravstveno in epidemiološko stanje,” še sporočajo iz ZD Murska Sobota.

Vstop v zdravstveni dom

“S ciljem preprečevanja širjenja bolezni COVID-19 med prebivalstvom, je vstop v ZD Murska Sobota omejen in poteka izključno preko triažnega mesta. Vse paciente pozivamo, da medicinski sestri ob vstopu v zdravstveni dom navedejo točne in resnične podatke o zdravstvenem stanju, morebitnem gibanju na ogroženih območjih ter stikih z okuženimi osebami. Z navedbo neresničnih podatkov namreč ogrožate svoje zdravje in zdravje vseh drugih.”

Ob vikendih in ponoči

“Čez vikende, praznike in v nočnem času deluje dežurna služba v Urgentenem centru nespremenjeno. V primeru simptomov sumljivih za COVID-19 (vročina, kašelj, težka sapa, prehlad, boleče žrelo, driska, bruhanje), predhodno pokličite in ne prihajajte v ambulanto dežurne službe nenapovedano. V teh primerih boste usmerjeni in pregledani v Ambulanti COVID 19 v ZD Murska Sobota, ki deluje še naprej 24 ur vse dni v tednu. Preden poiščete nujno medicinsko pomoč, presodite ali je pregled res nujno potreben ali lahko počakate na delovnik in pokličete osebnega/nadomestnega zdravnika.”