Tudi v Genterovcih letos bienale oblikovanja

Letošnje prizorišče Bienala oblikovanja – BIO 25 je, poleg Grosupljega, Kočevja, Kobarida, Trbovelj, Pirana in Ljubljane tudi Lendava, natančneje Genterovci. Gre za zgodbo z nazivom Nov zagon podeželja, katero te dni ustvarja 8 mladih umetnikov iz različnih držav.

Letošnji BIO, z naslovom Daleč, tako blizu, se osredotoča na glavni potencial Slovenije: njeno krajino. Kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan sta mednarodne skupine oblikovalcev napotili v gozdove, v kraško podzemlje, v rudarske revirje, na panonske ravnice, na obalo in v slovenske Alpe. Projekti, zasnovani in predstavljeni na BIO, poskušajo prepoznati možnosti v krajih, ki so le korak od prestolnice, a so zunaj žarišč aktualnih razprav o prihodnosti.

BIO predstavlja nove modele in strategije za turizem, trženje in predstavitev znamenitosti, pridelavo hrane ter razvoj in rast novih možnih dejavnosti, ki so jih oblikovalci razvili s skupnim raziskovanjem ter sodelovanjem z lokalnimi organizacijami in podjetji. Projekt so zainteresirani javnosti predstavili minuli petek, kjer je navzočim dobrodošlico zaželel tudi župan mag. Anton Balažek.

Skupina, zbrana okoli zgodbe Nov zagon podeželja, se je umestila v nekdanjo trgovino na zelo pretočni lokaciji na stičišču treh cest, tik ob krožnem križišču v Genterovcih. V prostoru potekajo kuharske delavnice, med drugim pa se bo tam pričela tudi krožna učna pot, označena z lesenimi tablami, ki bodo pobarvane z vpadljivo barvo. Iz centra v opuščenem supermarketu bodo tiste, ki se bodo prijavili na delavnico, ta bo potekala enkrat mesečno, popeljali po krožni poti, ob kateri bodo postavljene razne instalacije. Skupina bo za to potrebovala približno dve uri. Za tem sledi vrnitev ter priprava lokalnih jedi.

BIO – Bienale oblikovanja je mednarodna platforma za nove pristope v oblikovanju. BIO je bil ustanovljen leta 1963 kot prvi oblikovalski bienale v Evropi. Od svojega nastanka je bil priča mnogim spremembam in premikom, do katerih je prišlo v zadnjega pol stoletja. Spremljal je oblikovanje od njegovega rojstva na stičišču industrializacije in modernizma do razvoja v disciplino, ki prežema vse plasti človekovega življenja in delovanja.

Naslednji vodeni ogled lokalne instalacije v Genterovcih bo 1.7.2017, vstopnina oz. prispevek je 10 EUR.