Tudi uradno obelodanili namen kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025

Občina Lendava je včeraj v sejni dvorani Mestne hiše pripravila novinarsko konferenco. Ta je bila posvečena pripravam na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025.
Kot smo na našem spletnem portalu že pisali, bo Lendava (poleg Ljubljane in Kopra) oddala kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK). EPK sicer velja za precej prestižen, če že ne najprestižnejši evropski projekt. Da bo Lendava kandidirala za EPK leta 2015, ko bo to mesto znova pripadlo Sloveniji, so tudi uradno obelodanili včeraj ob dvanajsti uri na novinarski konferenci v Mestni hiši.

“Zdi se mi logična posledica vlaganj v kulturo in potrebe, da aktiviramo to kreativnost in človenske potenciale še v večji meri,” je na predstavitvi v lendavski mestni hiši dejal župan Anton Balažek. Idejo so, kot pravi, predlagali občinskemu svetu, a ta sicer zaseda šele v sredo. Kot je povedal še, bi na občini za omenjeni projekt želeli narediti zelo kreativno strategijo.

Kot so povedali, bodo pri projektu stavili na povezovanje, staviti pa nameravajo tudi na na multietičnost, večjezičnost in multureligioznost. “Kot obmejno mesto v tem vidim prednosti. S potencialnimi partnerji v obsegu okoli 100 kilometrov bomo skušali do leta 2019 pripraviti konkurenčno ponudbo in upamo, da ne bomo samo dober, ampak da bomo s pomočjo partnerjev odličen kandidat,” še razmišlja župan.

Kandidaturo Lendave je sicer predstavil Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor EPK 2012. Kot je povedal, je Maribor s tem veliko dobil na turizmu, kar se pozna še danes in zaključi, da ima Lendava ambiciozne in realne cilje.

Ali imata Ljubljana in Koper morda kakšne prednosti? “Sploh nismo razmišljali o tem, katere prednosti ima kdo, nismo se obremenjevali s tem, kdo bo še, kdo ne bo. Mi, če bo občinski svet tako odločil, bomo v to kandidaturo šli in se bomo potrudili, da tisto, kar lahko ponudimo sami in seveda v radiusu nekaj sto kilometrov, naredimo konkurenčno,” pravi župan Balažek. Dodaja, da megalomanskih načrtov ni in da je treba do leta 2019 finančni aspekt še razdelati. Zaveda se, da ekonomske razmere v Pomurju niso rožnate, a pravi, da se da s skromnimi proračunskimi sredstvi, pa ne samo z občinskimi, narediti veliko.

 • 20stolp16

  Kako lahko župan skliče konferenco za medije in obelodani zamisel o Lendavi – evropski prestolnici kulture, če predlog še sploh ni bil obravnavan na občinskem svetu? Celo TV SLO je sinočio objavil novico. Kaj lahko potem rečejo občinski svetniki? Menda smejo samo še prikimati, kajne? Tako razumem pojasnilo iz gornjega zapisa. Ne spoznam se na poslovnik o delu občinskega sveta, a se mi takšen način sprejemanja pomembnih odločitev sploh ne zdi pravilen niti dober. Pomeni, da se je o zadevi na lastno pest odločil kar g. župan SAM. Kje je mnenje občanov, ki bomo v bodoči “evropski prestolnici kulture” živeli?

 • madžarka

  Župan naj kar zbira slabe karte, vemo kaj se bo zgodilo s takimi, ki na lastno pest vodijo zadeve. Žal je v Lendavi toliko slabe energije, da ta kandidatura ne bo uspela. Žal, čeprav bi jo Lendavi privoščili. In četudi bi leta 2025 Lendava postala evropska prestolnica kulture, bi si turisti ogledovali le projekte, s katerih priteka denar v žep župana? Dajte, no! Sicer pa, srčno upam, da bo v naslednjem mandatu kak drug osebek vodil našo občino. Sicer pa, šerif ima Samsonov sindrom, ko mu bodo vzeli stolček, ne bo imel nobene moči več, le obupno starost. A bi kdo rad bil v njegovi koži? Mislim, da ne. Nekdo že vodi statistiko njegovih potez. Tik-tak, tik-tak, …

 • dron

  Balažekova najnovejša solo akcija. Občinski svetniki so za novico zvedeli preko medijev. Kaj njega briga demokracija, občinski svet in občani!

 • broz

  Vidim, da res nimate kaj za delati, saj samo kritizirate. Moram se strinjati z “madžarska”, da je v Lendavi veliko negativne energije. Jaz vidim v projektu prednost, se bo vsaj kaj dogajalo in bo mogoče odstotek nezaposlenosti manjši.

  • 20stolp16

   Saj ne gre za to, da bi projektu nasprotovali. Gre za način, postopek odločanja. Nekateri koraki bi morali biti storjeni, preden gre zadeva v širšo javnost, kajne? Ni mačji kašelj kandidirati za prestolnico kulture in pri taki akciji bi moralo biti zagotovljeno široko soglasje občanov/krajanov. Tako počnejo drugod – se piše in sliši.

   • broz

    Objavljena je kandidatura, zdaj pa naj svetniki odločijo na naslednji seji o usodi mesta Lendava in o projektu. Lepo je govoriti, težava pa nastane, ko je potrebno sprejeti odločitve o prihodnosti. Na potezi je zdaj Kulčar, ki tako veliko govori o prihodnosti Lendave. Mogoče tudi svetnik, dron in pa ostali…..

    • Igor Kulčar

     Hahahah…Saj, jasno je bilo, da ne boste hoteli razumeti zelo jasnih, pametnih in korektnih besed 20stolp16. Zaradi takih in podobnih odločitev o prihodnosti v preteklosti smo tam kjer smo. Se pa strinjam, da bi bilo zelo pametno, celo nujno, za tako veliko zadevo poslušati mnenje in pridobiti soglasje občanov. Kot pravite, o usodi mesta Lendava, naj ne odločajo samo svetniki, sploh pa ne z izsiljenimi sklepi in politiko izvršnih dejstev.

    • svetnik

     Edini, ki producira težave (razumi: meša drek) v naši občini je župan. Ne poznam nikogar drugega, ki bi povzročal kakršnekoli težave naši skupnosti, nobenega občana in nobenega svetnika.
     Na žalost, župan ne more iz svoje kože, on je tisti, ki znova in znova postavlja skupnost in občinske svetnike pred, kot Kulčar pravi, GOTOVA DEJSTVA. Če pa nekdo upa postaviti kakšno vprašanje, ga župan takoj DISKREDITIRA, kao kak je NEKOREKTEN in NEGATIVEN.
     Dejstvo ostaja, Balažek BREZ ODLOČITVE OBČINSKEGA SVETA ni imel pravice celi Sloveniji napovedati kandidature Lendave za EPK, ne glede na to, da temu nihče ne nasprotuje. Lendava ni županova privatna družba, ampak občino vodi SVET, župan le predstavlja občino in mesto in lahko predlaga svetu določene projekte za sprejem. Konec koncev je pred dvemi meseci predstavil svoj RAZVOJNI KONCEPT OBČINE 2015-2025 in v tem NI ene same besedice o EPK-ju!!!
     Torej si je vse skupaj izmislil “včeraj zvečer”, brez koncepta, brez načrta, brez dogovora s komer koli. Župan je torej tudi tokrat kršil pravila igre, temu se reče, da je ravnal NEPOOBLAŠČENO, povsem SAMOVOLJNO. In to ne prvič, dragi broz. Preberi si županov koncept do 2025 na lendava.si in ga prosi za dopolnitev.

  • morda

   Projekt je morda dober, samo nihče ne ve o njem nič.

  • Igor Kulčar

   G. broz, ni “madžarska”, ampak madžarka…in prosim, še enkrat preberite njene besede…

 • svetnik

  Osnovna negativna energija prihaja od župana.
  Kako je mogoče, da neka skupnost predstavi kandidaturo za nekaj, če občinski svet o tem še ni bil seznanjen, če občani niso bili o tem seznanjeni, če še ni odločitve občinskega sveta? A ni to protizakonito? V čigavem imenu govori župan novinarjem o kandidaturi? Očitno je Lendava Balažekova privatna svetovna prestolnica.
  Dela kaj se mu zahoče.
  Takšni kot broz pa to zagovarjajo in dajejo potuho koruptivnim politikom.

 • this way

  Županovim ritoliznikom je vsako vprašanje negativna energija.
  Zakaj je nadzor nad samovoljo politikov negativna energija?

 • MaliBumbar

  Priporočam branje spodnjega članka:
  http://tinyurl.com/z5qmfep

  Lepo opisano, kako deluje tak “projekt”, predvsem pa lahko dobimo nekaj informacij o (v novici omenjenem) gospodu Čanderu.

 • albert einstein

  Največja nasprotnica resnice je spoštovanje avtoritete brez razmišljanja.