Tudi ND Renkovci po poti Zvezde iz Doline. Ali večji nogometni klubi praznijo kadrovski bazen manjših?

Medobčinska nogometna liga (MNL) Lendava je po Petišovcih in Zvezdi iz Doline ostala še brez Renkovcev. Kot kaže, so se tudi tam pojavile kadrovske težave, svoje je dodala koronakriza in nedavni zimski premor. Renkovci so se preselili v malonogometno Ravensko ligo kot njihovi kolegi iz Doline, a bi v jeseni želeli vnovič igrati nogomet pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Lendava.
Medobčinska nogometna zveza Lendava je pred kratkim ostala brez enega člana, to je brez ND Renkovci, saj so ti predvsem zaradi manka igralcev prestopili v Medobčinsko zvezo klubov malega nogometa Murska Sobota in bodo tako nastopali v malonogometni Ravenski ligi. Medobčinska nogometna zveza Lendava je tako v nekaj letih ostala brez treh nogometnih društev iz našega območja. Zaenkrat sicer ni videti, da bi se takšen trend nadaljeval, a nevarnost po mnenju poznavalcev kljub temu ostaja.

“S situacijo v ND Renkovci smo seveda kot organizator tekmovanja v MNL Lendava seznanjeni. Težava je v pomanjkanju števila igralcev. Že nekaj srečanj so bili na meji, kar se tiče številčnosti. V nekem trenutku so sicer registriral 5-6 novih igralcev, a omenjeni žal niso bili resni. Zaradi omenjenega razloga so se raje odločili, da se podajo v mali nogomet, v jesenskem delu pa bi, koliko sem seznanjen, želeli vnovič igrati pod našim okriljem. Nogometno društvo sicer finančnih težav nima, na njihovem igrišču trenira prvoligaš Mura iz Murske Sobote, igrišče je zelo dobro vzdrževano, a brez ekipe žal ne gre. Je pa potrebno vedeti, da ko enkrat začneš z igranjem malega nogometa, se težko vrneš,” nam je dejal Danijel Žalik iz MNZ Lendava.

Režonja: “Koronakriza odnesla vsaj pet generacij”

S situacijo je seznanjen tudi predsednik MNZ Lendava, Slavko Režonja, ki se zaveda, da je minula koronakriza “odnesla” nekaj generacij. “Če se ne bo začelo delati dobesedno z otroki iz vrtca, bo zadeva katastrofalna. Tu so zgubljene generacije od recimo 5. razreda osnovne šole do 2. letnika srednje šole. Gre za pet generacij, ki se je v času minule koronakrize oddaljilo od vsakršnega športa, tudi nogometa. Ekipe so zdesetkane in očitno so generacije, ki so dale skoz minulo koronakrizo, v veliki meri izgubljene. Ko bomo na MNZ Lendava imeli skupščino, bom apeliral na društva, da prično z delom z najmlajšimi, če ne, bo nogomet izumiral in ne samo nogomet, tudi drugi športi. Sam upam, da se trend ne bo nadaljeval, a če se klubi ne bodo organizirali in aktivno iskali rešitve, delali na družabnem delu, bi lahko šlo še kakšno društvo.”

Kot nam je dejal Režonja, je Medobčinska nogometna zveza Lendava klubom sprostila finančno vse. “Stroškov kar se tiče tekmovanj nimajo nobenih, vsako društvo je prejelo finančno spodbudo v višini 300 evrov za premostitev raznih težav, a to žal ne pomaga, če se ne dela v družbi. Ljudje se morajo počutiti dobro, vodstva se morajo potruditi da jih animirajo in potem tudi člane lažje zadržijo. In še enkrat, ponavljam, izgubili smo pet generacij. Začeti je potrebno z delom praktično od začetka. Delati je potrebno z otroci in tudi z njihovimi starši. Govorimo o posledicah po koroni,” je še dejal Režonja.

Poznavalec razmer: “Večji klubi jemljejo igralce manjšim klubom in tako se kadrovski bazen prazni”

Kot nam je dejal poznavalec razmer, ki ni želel biti imenovan, določen del krivde nosi tudi način dela. “Zgodba niso ND Renkovci, zgodba je tukaj potek dogodkov. Trenutno je na trgu res pomanjkanje igralcev, a potrebno je vedeti, da imajo večji nogometni klubi svoje nogometne šole, kar ne pomeni, da tam igrajo najboljši, temveč, da tam igrajo tisti, katerih starši so nekoliko ambicioznejši in plačujejo tisto mesečno vadnino, nižjeligašem pa tako kadrovsko ostane zelo malo ali skoraj nič. Torej večji klubi s svojimi šolami pobirajo igralce manjšim klubom. Potem imamo še tukaj demografske težave, … Saj poglejte, ‘polovica’ hiš v Renkovcih je praznih. Kako naj funkcioniramo? Ne moremo starejših krajanov poslati na igrišče …”

Smo pa se po telefonu pogovarjali tudi s predsednikom ND Renkovci, Ivanom Zadravcem, ki priznava, da so se bili primorani soočiti s kadrovskimi težavami. Na naše vprašanje, ali se “pobiranje” igralcev večjih nogometnih klubov pozna, je odgovoril pritrdilno. “V nekem trenutku smo res registrirali 5-6 novih igralcev, a je šlo bolj za krpanje. Že kmalu smo uvideli, da žal ne gre. V jeseni se bi želeli vrniti pod okrilje MNZ Lendava, saj če zaključimo povsem, potem itak vemo, kaj sledi.”