Tudi na našem območju se zbira ne malo vran. Preverili smo, zakaj je temu tako

“Nobeno leto jih ni bilo toliko, kot letos. Letajo sem ter tja, zelo nizko ter se oglašajo od jutra do večera. Kaj le nam te vrane sporočajo,” je le en izmed zapisov na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook. Tudi v naše uredništvo smo prejeli nekaj klicev o velikem številu vran na poljih tik ob Lendavi in poklicali na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).




Slovenija se rada pohvali s svojo biološko raznolikostjo, saj v državici, ki obsega zgolj 0,004 odstotka celotne površine Zemlje, prebiva več kot odstotek vseh znanih vrst živih bitij in več kot dva odstotka vseh, zaradi česar sodi med naravno najbogatejše v Evropi. Že pred leti smo ljudje zaznali, da so se v naši družbi vrane nenadoma začele prepoznavati kot težava, čeprav velik del težav izhaja prav iz nerazumevanja te ptičje vrste. Govorili smo z Alenom Plojem, varstvenim ornitologom pri DOPPS.

“Običajno ne gre za nič neobičajnega. Zagotovo je tako tudi v tem primeru. V jeseni in pozimi se vrane zbirajo v večje jate, predvsem v jutranjih in večernih urah, ko vzletijo iz prenočišč. Te imajo načeloma v kakšnih parkih, kjer so najraje. Jate se sicer čez dan razkropijo. Vrana je znana po tem, da je vsejed. Poje tako rastlinsko kot tudi živalsko hrano. Je prehranski oportunist. Postreže si z vsem kar najde. Pozimi se zbirajo v jate, spomladi pa se razdelijo v pare. Takrat torej takšnih jat ne opažamo,” pove Ploj.

Sogovornik pove, da vrana ni ptica selivka “temveč bolj klatež, če povem po domače. Če recimo pri vas v Lendavi ni dovolj hrane, bodo šle na drugo mesto. Očitno je v vaši okolici dovolj hrane in se sedaj zbirajo pri vas. Razlog je torej hrana. Najpogosteje se prehranjujejo na poljih, pojejo pa vse – od črvov do miši. V jatah lažje najdejo hrano.” Vrana je sicer izjemno pametna ptica. Je na nivoju 5-letnega otroka in ni napadalna, razen, če se bo počutila ogroženo ali, če bo čutila, da so ogroženi mladiči. Pri tem je še potrebno vedeti, da nobena ptičja vrsta, ki gnezdi po mestih, zaradi vran ni in ne bo prizadeta.