Tudi letošnji oktober je mesec požarne varnosti

Mesec oktober je vsako leto mesec požarne varnosti. Gasilci ga običajno obeležujejo predvsem z gasilskimi vajami v in na objektih, občanom pa aktivno prikazujejo osnove gašenja požarov ter jih s tem tudi seznanjajo. No, letos bodo gasilci ob tem dnevu predvsem v gasilskih domovih, saj zaradi epidemije omenjenih aktivnosti ne bo, a obeležitev velja.
“Leto 2020, tako Slovenijo kot Evropo in Svet, zaznamuje virus COVID-19. Ne glede na epidemiološko sliko in omejitve, ki veljajo v Sloveniji, smo se Gasilska zveza Slovenije skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varnost odločili, da bo tudi letošnji oktober mesec varstva pred požari. Letošnja tema meseca varstva pred požari ima naslov »Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi«,” so sporočili iz Gasilske zveze Slovenije. Gasilci bodo tako letošnji oktober, ko so najbolj dejavni, preživeli v gasilskih domovih, saj raznih vaj in prikazov ne bo.

Številka 112 je številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko kadarkoli (24 ur na dan, vse dni v letu) brezplačno pokličete v kateri koli državi Evropske unije. Ob klicu na številko 112 se samodejno pridobijo podatki o telefonski številki in kraju kličočega. Poznavanje natančnega mesta nesreče je pomembno, saj reševalnim službam omogoča, da lahko hitreje prispejo na kraj nesreče.

Klice na številko 112 sprejemajo v trinajstih regijskih centrih za obveščanje: v Brežicah, Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah. Klic se, glede na kraj kličočega, samodejno usmeri v pristojni regijski center za obveščanje.

Na številko 112 ne kličite po nepotrebnem, saj lahko pomoč v tistem trenutku nekdo drug bolj potrebuje. Operaterji se na 90 odstotkov klicev odzovejo povprečno v 5,97 sekunde. V Sloveniji je od 1.2.2015 omogočen eKlic (eCall). To je klic v sili, ki ga lahko ročno sprožijo potniki v vozilu ali pa se sproži samodejno takoj, ko senzorji, vgrajeni v vozilu, zaznajo nesrečo.

Gasilska vaja na DOŠ I Lendava čez oči gasilca