Tudi letošnji november je Movember!

Da bi okrepili zavedanje o najpogostejšem raku pri moških, raku na prostati in spodbujali raziskave za boj proti tej bolezni, se vsako leto v novembru tisti moški, ki so se pridružili gibanju “movember” ne obrijejo. Movember je svetovno gibanje, ime pa je nastalo iz angleške besede “mustaches” (brki). Tako se N spremeni v M in dobimo Movember.
Letos s kampanjami moške opozarjajo na nevarnost raka na modih. Ta bolezen bi lahko bila popolnoma obvladljiva, če bi moški dovolj hitro opazili spremembe v svojem telesu. Toda opažajo, da je moške tega sram in prepogosto pomoč poiščejo prepozno. Movembra bodo moške zato skušali prepričati, naj jih ne bo sram, da imajo jajca in da v tem ni nič nespodobnega. Brkati pa niso le moški, temveč tudi pripadnice nežnejšega spola. Vsako leto je žensk, ki si ob prireditvah namenjenih temu gibanju nadanejo umetne brke, vse več. Ženske seveda so, kar se samopregledovanja tiče, precej pred nami. In prav tukaj bi si moški lahko vzeli vzgled.

Movember je v preteklih letih v svetovnem merilu prerasel v izredno številčno gibanje. Zaradi raka prostate po nepotrebnem umre več kot 350 Slovencev na leto, 1.300 letno jih na novo zboli. Zadnja leta torej ne mine več november, da ljudje ne bi začudeno zrli v brke prijateljev ali sorodnikov. V brke, ki so že pred leti znova postali moderni, pa v novembru vseeno postanejo veliko bolj pogosti. In ob vprašanju, zakaj pa imaš brke, izveš tudi razlog: z brki se torej letos opozarja na nevarnost raka na modih in vzporedno seveda tudi na ostale bolezni, ki prizadanejo predvsem moške.

Začetki Movembra segajo v leto 2003, ko sta v Melbournu dva fanta želela vpeljati brke nazaj v modo. Naslednje leto sta se povezala z avstralsko fundacijo raka na prostati in gibanje je dobilo človekoljuben podton. Do leta 2007 je Movember prodrl v ZDA in Kanado, kjer je zaživel na polno.