Tudi letos bodo, sicer z zamikom, izbirali najboljši Prekmurski špricer

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje bosta tudi letos pripravila enajsto ocenjevanje prekmurskih špricerjev. Lani so, spomnimo, ocenjevali vina 35 vinarjev, ki s svojim vinom zalagajo kar 94 lokalov. Ernest Kerčmar je takrat za las ugnal prvaka z leta 2018, Darka Kelenca.
“Tü točimo prekmurski špricer je akcija, ki ima cilj promocijo vin iz Prekmurja v gostinskih lokalih. Posebne zunanje oznake se podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in vloge na Odbor prekmurski špricer. Oznake smo začeli podeljevati 11.11.2008. Trenutno je v Prekmurju označenih 100 lokalov. Lahko trdimo, da je poleg piva, »špricer« med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju,” je pojasnil predsednik komisije za ocenjevanje Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Na ocenjevanje so se lahko prijavili le vinogradniki, ki delujejo v vinorodnem okolišu Prekmurje

Enajsto ocenjevanje prekmurskih špricerjev bo v četrtek, 13. avgusta 2020, v prostorih VC GORIČKO, Ivanovci 3, s pričetkom ob deseti uri. Finalni izbor špricerjev je ob 12. uri. Vzorce bodo tam pobirali 11. in 12. avgusta. Sistem ocenjevanja je, da najprej pet članska komisija, ki je sestavljena iz predstavnika stroke, predstavnika gostincev ter treh predstavnikov potrošnikov, anonimno oceni vse vzorce špricerjev (v 2 dcl kozarcu je 1 dcl vina+1dcl mineralne vode Radenska). Ocene so do pet točk in se najvišja in najnižja izločita in v povprečje se vzamejo tri ocene.

Po ocenjevanju člani komisije deset najvišje ocenjenih vzorcev, za katere nimajo podatkov o lastniku, na podlagi primerjalne pokušnje, razvrstijo od prvega do desetega mesta. Nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pomeni boljšo uvrstitev. “Za prekmurski špricer mora vino biti suho, alkohola pa ne sme nikakor biti več kot 11 odstotkov,” je eno izmed najpomembnejših pravil, ki se ga vinarji morajo obvezno držati.