Tudi dobrovniška Občina sledi navodilom za preprečevanja širjenja koronavirusa

Tudi Občina Dobrovnik pozorno spremlja pojav korona virusa v Sloveniji in v sosednjih državah, odločitve ter napotila Vlade RS, zaradi obvarovanja in zaščite zdravja občank in občanov, pa tudi kot zelo obiskano turistično območje predvsem lokacij Bukovniškega jezera in Tropskega vrta v Ocean Orchids.
“Že minuli teden smo bili stalno na vezi na relaciji župan, podžupan, občinsko upravo, Dvojezična osnovna šola in vrtec, Madžarska samoupravna narodnostna skupnost, Zavod za okolje in turizem, Občinsko gasilsko poveljstvo in civilna zaščita, Krajevne skupnosti, Župnijski urad, Zdravstvena postaja, Policija, Krajevni urad, Pošta, Tropski vrt in vsa društva, z namenom koordiniranja in medsebojnega informiranja, da skupaj  pravilno in umirjeno pripravljamo ukrepe za našo dvojezično občino Dobrovnik,” je uvodoma dejal župan, Marjan Kardinar.

“Občina Dobrovnik želi dosledno upoštevati navodila Vlade Republike Slovenije.” Odpovedane so vse javne prireditve, Občni zbori, prireditev ob Madžarskem narodnem prazniku, mednarodna razstava pirhov, športne prireditve in ostala srečanja. Dvojezična osnovna šola in vrtec sta od danes naprej zaprta, že v petek je bilo zelo malo učencev v šoli 5 in vrtcu 8 otrok. Starši zaenkrat niso izrazili potreb po izrednem varovanju otrok oziroma obisku šole zaradi svoje narave dela. Vodstvo šole in vrtca pa že pripravlja šolo-pouk na daljavo. Zapira se Krajevni urad, Občinska uprava bo delovala na daljavo torej preko telefona 02 577 68 80 in e-pošte obcina@dobrovnik.si; vse informacije so dostopne tudi na www.dobrovnik.si. “Zdravstvena postaja in lekarna bosta odprti kot do sedaj, vendar se bo vstopalo posamično in pod nadzorom, prav tako tudi trgovine in Petrol,” je dejal Kardinar.

Opravljena je bila tudi izredna razširjena dopisna seja občinskega sveta Občine Dobrovnik tudi z namenom informiranja in predstavitve trenutnih ukrepov v tem tednu. Seja je potekala dopisno v izogib izpostavljanju nevarnosti kontaktov članov sveta in možnosti širjenja korona virusa.

“Najprej želim pohvaliti vse sodelavke in sodelavce v javnih ustanovah pa tudi občanke in občane za odgovorno in korektno sodelovanje. Območje Bukovniškega jezera in Tropskega vrta je zaenkrat odprto v kolikor pa bodo navodila Vlade RS še poostrena, pa bomo Info pisarno zaprli že v ponedeljek, seveda sprehodi okrog Bukovniškega jezera pa so vedno možni in za vsakogar dobrodošli. Državna meja oziroma cesta med Slovenijo in Madžarsko med Žitkovci in Bödehaza je zaprta z betonskimi pregradami. V teh dneh še posebej ne smemo pozabiti na našo osebno zdravje, le zdrav človek lahko pomaga sebi in sočloveku. Ne smemo pozabiti na starejše in bolne. Danes bomo preverili kako deluje Socialna služba in Rdeči križ predvsem pri oskrbi starejših in bolnih z najnujnejšimi potrebami na domu.

Obvezno pa se moramo posvetiti pravilnim pogovorom doma, v družini, še posebej z otroki in jim umirjeno predstaviti nastalo situacijo in ne vzpodbujati negotovosti, da ne bodo čutili nepotrebnih posledic strahu in stisk. V tem trenutku so zelo pomembni mediji, ki morajo umirjeno poročati in poskušati pozitivno delovati preko vseh medijev tudi družbenih omrežij.

Ta teden bo vsako gospodinjstvo in ustanove v občini Dobrovnik dobilo informacije v obliki občinskega glasila Mesečnik. Vsem želim veliko strpnosti, močnega zdravja in da se čimprej vrnemo v normalno vsakdanje življenje. Srečno vsem in vsakomur,” je še zapisal Kardinar.

Župan, Marjan Kardinar