Trenutno smo sredi prvega letošnjega vročinskega vala, ta se bo zaključil v nedeljo

Letos se s posebej visokimi temperaturami v mesecu maju ne moremo pohvaliti. Po besedah meteorologov je letošnja majska povprečna temperatura bila najnižja po letu 1991. No, trenutno se nahajamo sredi prvega vročinskega vala, ki bo pojenjal šele v nedeljo.
Nižje temperature torej so, kot kaže, preteklost. Trenutno se nahajamo sredi prvega letošnjega vročinskega vala, temperature pa so se, bi lahko rekli, čez tridesetico povzpele naglo. “Dnevne temperature se bodo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, v petek in soboto gibale med 32 in 35 °C. Od ponedeljka do četrtka se bodo dnevne temperature gibale med 29 in 34 °C. Vse toplejša bodo tudi jutra. Ponekod se temperature ponoči ne bodo spustile pod 20 °C. Tu gre izpostaviti predvsem Primorsko in večja mesta v notranjosti države,” navaja portal Neurje.si.

Vročinski val bo predvidoma trajal do konca tedna, ko nas čaka osvežitev z nevihtami. Nad srednjo in zahodno Evropo ter nad severnim Sredozemljem je plitvo območje nizkega zračnega tlaka. Nad zahodno in severno Evropo se zadržuje vremenska fronta. V spodnjih plasteh ozračja z jugovzhodnimi vetrovi k nam doteka zelo topel in nekoliko bolj vlažen zrak.

Kako definiramo vročinski val?

Pri nas je, kot pojasnjujejo na Arsu, v uporabi definicija vročinskega vala, ki temelji na dnevni povprečni temperaturi. Ta mora vsaj tri dni zaporedoma presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje.

Vrednosti so sledeče: celinsko podnebje (osrednja, JV in SV Slovenija) – temperaturno povprečje mora biti večje od 24 stopinj Celzija; zmerno podnebje hribovitega sveta (Gorenjska, Notranjska in dvignjen svet Štajerske in Dolenjske) – temperaturno povprečje mora biti višje od 22 stopinj Celzija; omiljeno sredozemsko podnebje (Primorska) – povprečje je višje od 26 stopinj Celzija. Povprečno temperaturo pa dobivajo po enačbi: T7h + T14h + 2*T21h)/4, kjer so vrednosti v enačbi izmerjene temperature ob 7., 14. in 21. uri po lokalnem času.