Trenutek življenja ali smrti. Ali veste, kje se na območju naše občine nahajajo defibrilatorji?

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno. Pomembno je tudi da vemo, kje se nahajajo.
V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev je pomembno, da vemo kje se nahajajo avtomatski eksterni defibrilatorji in predvsem da vemo, kako s temi življenjsko pomembnimi napravami rokovati. Ti so na območju naše občine v zadnjem času doživeli “razcvet,” saj jih še pred nekaj leti praktično nismo imeli možnosti najti skorajda nikjer.

Na območju občine Lendava je tako sedaj lociranih skupno dvanajst avtomatskih eksternih defibrilatorjev, od teh je osem javno dostopnih 24 ur na dan: Najnovejši in na zadnje nameščeni defibrilator se nahaja na fasadi stavbe Studia madžarskih programov, natančneje pod glavnim vhodom v stavbo, defibrilator se nahaja tudi na mejnem prehodu Petišovci ter na pročelju lendavskega kulturnega doma. En se nahaja v Športnem parku – na hrbtni strani zaprte tribune in na razglednem stolpu Vinarium. Defibrilator je tudi na fasadi trgovine Hofer in pa na levi strani vhoda v vaški dom v Gaberju. Defibrilator se nahaja tudi na bencinskem servisu MOL v Pincah.

Defibrilatorji se nahajajo še v Trimlinih (Salvus d.o.o.o, Trimlini 56a) Lek, d.d., lokacija Lendava, Terme Lendava, ti niso javno dostopni, za tem še na Občini Lendava, ta je javno dostopen, vendar ne 24 ur na dan.

Avtomatski eksterni defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ dva gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo. Uporabi ga lahko prav vsak.