Tožba proti Občini Lendava: Sodišče z vmesno sodbo pritrdilo KG Lendava

Jabolko spora med KG Lendava in Občino Lendava je že dlje časa enosmerna cesta, ki poteka iz smeri stadiona proti hotelu Lipa. Lanskega novembra smo že poročali o sodni obravnavi med KG Lendava in Občino, sodnica pa je navzočim dejala, da bo izdala vmesno sodbo. V slednji je, minulega decembra pritrdila KG Lendava oz. večinskemu lastniku podjetja, Jožefu Magyarju.

Na soboškem okrožnem sodišču je lanskega novembra Jožef Magyar, član upravnega odbora KG (Kmetijskega gospodarstva) Lendava in med drugim tudi njegov večinski lastnik pojasnjeval, zakaj meni, da je tožba KG Lendava proti občini Lendava smiselna. Magyar namreč od občine zahteva kar 531 tisočakov odškodnine, prav zaradi razvrednotenja slabih šest hektarjev zemljišč ob omenjeni enosmerni cesti. Župan občine Lendava mag. Balažek se takrat zaslišanja ni udeležil, ob tem pa se za izostanek tudi ni opravičil.

Kot je takrat pri zaslišanju povedal želi, da občina prometni režim vrne v prvotno stanje, saj je nova enosmerna cestna povezava povzročala preglavice tudi pri organizaciji prireditve Pomurski galop. “Edina rešitev, na katero pristajamo je, da se vnovič uredi dvosmerni dostop iz smeri Tomšičeve ulice,” je poudaril Magyar. Ob tem je zatrdil, da razvoja občine nikoli ni zaviral in je večkrat, zaradi zavedanja pomembnosti za lokalno skupnost, svoja zemljišča brez odlašanja prodal za izvedbo raznih projektov. Med drugim je zaradi bližine hotela Lipa umaknil živino in hleve tudi podrl, ipd.

Sodišče v vmesni sodbi decembra pritrdilo KG Lendava

Murskosoboško okrožno sodišče je v začetku decembra izdalo vmesno sodbo v pravdi KG Lendava proti Občini Lendava, kar dejansko pomeni, da je “tožbeni zahtevek KG Lendava po temelju utemeljen,” je zatrdil Branko Palatin, predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča. Sodba seveda še ni pravnomočna, saj se je pravni zastopnik Občine Lendava (Odvetniška družba Kanduti, odvetnik Boris Kanduti), nanjo pritožil. Primer bo sedaj romal na višje sodišče, ki lahko sodbo potrdi, ovrže ali spremeni.

In kaj pomeni vmesna sodba? Vmesna sodba se izda kadar je za sodišče nesporni temelj tožbenega zahtevka, o višini pa odloča po pravnomočnosti vmesne sodbe.

Odvetnik občine Boris Kanduti je sicer na novembrski obravnavi zatrdil, da KG Lendava nima temelja za tožbo …

Zadevo spremljamo …