Tovarno metanola bodo demontirali in odpeljali iz Lendave

“Zelo sem vesel, da sem zmagal na današnji dražbi,” je direktor kalifornijske družbe Brad G. Gunn povedal po tem, ko se je odločil za nakup lendavske tovarne metanola. V teh dneh pa je med drugim postalo jasno tudi, da bo tovarna metanola demontirana in odpeljana.
Kalifornijska družba U.S. Methanol Corporation je 10.2.2016 nakazala kupnino za tovarno metanola, ki je nekoč spadala k Nafti Petrochem, ta pa k nekdaj veliki Nafti Lendava. Kalifornijska družba je, spomnimo, za to lendavsko podjetje odštela 5,6 milijona evrov. Kupnina je bila plačana naenkrat, s tem pa je poplačilo dobilo tudi 111 zaposlenih v Nafti Petrochem, ki jim je podjetje v stečaju dolgovalo okrog 2 milijona evrov.

Tovarno bodo demontirali in odpeljali iz Lendave

Za že prej omenjeno kupnino naj bi po neuradnih podatkih stal češki kapital, v teh dneh pa je postalo jasno tudi, da bo nedelujoča tovarna metanola demontirana in odpeljana iz Lendave. Demontažo naj bi opravili dve češki podjetji, ki sta bili izbrani na mednarodnem razpisu, po poročanju portala pomurje.si pa naj bi omenjeni dve podjetji bili kapitalsko povezani s finančno naložbeno skupino KKCG, ki stoji za nakupom tovarne metanola. KKCG naj bi po svetu imel premoženje vredno nekaj več kot milijardo in pol evrov in 2.500 zaposlenih. Omenjena skupina je med drugim lani objavila novico, da je stopila tudi na ameriški trg, in to prav z vložkom v višini 160 milijonov dolarjev v družbo US Methanol Corporation.

Sami pravijo, da v proizvodnji metanola vidijo nove poslovne naložbene priložnosti, ki jih nekdanje vodstvo Nafte Lendava in kasneje vodstvo Nafte Petrochem v Lendavi očitno ni vedelo izkoristiti …