Tovarna metanola: Na ARSO-u že vloga za prenehanje delovanja in razstavitev

Tovarno metanola, ki jo je pred dvema letoma v stečajnem postopku lendavske Nafte Petrochem kupilo ameriško podjetje bodo, kot smo že poročali, razstavili. Za to so prva potrebna opravila že pričela teči.
Kljub željam in celo nekaterim obljubam, da bi novi kupec znova zagnal tovarno metanola, se to ne bo zgodilo. Že minuli teden smo pisali, da bo tovarna metanola razstavljena in odpeljana, prva opravila za to pa so že pričela teči. Zastopnik kupca, podjetje Ekosfera d.o.o. iz Starega trga pri Ložu, je na Agencijo Republike Slovenije za okolje že podala vlogo za prenehanje obratovanja in razstavitev tovarne. Proizvodnjo metanola so sicer ustavili že pred sedmimi leti.

Da pripravljalna dela že tečejo, je potrdil tudi Silvo Zorec, stečajni upravitelj Nafte Petrochem. “Glavnina del se bo začela, ko bodo prejeli vsa ustrezna dovoljenja,” je še pojasnil. Nekdanji delavec in tudi prvi sindikalist v podjetju Nafta Petrochem, Ladislav Šabjan meni, da je kljub njihovemu trudu, da se podjetje in delovna mesta ohranijo, zaustavitev proizvodnje bila načrtna in da je to (kot kaže) moralo tako biti, še doda.

Zgodba nekdaj velike Nafte je, kot kaže, za vedno zaključena

Stečajni upravitelj Zorec sedaj poizkuša prodati še tovarno formalina. Kupci naj bi se zanjo menda že zanimali, a da bi jo v Lendavi znova zagnali, bi tam morala ostati (že prodana) tovarna metanola. Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek: “Nekateri trdijo, da je metanol ključna stvar v tej verigi, da bi se ta poslovni model lahko nadaljeval. Jaz osebno na tem področju nisem kompetenten, vendar mi je jasno, da je zgodbe Nafte očitno konec.”