Torkova nesreča v sosednji Avstriji: Anđelina in Melita iz službe nista prišle domov

V tragični nesreči v sosednji Avstriji umrli Prekmurki, ki sta se vračali iz nočne izmene; Mladi voznik Marko in tretja sodelavka Marinka preživeli, a s hujšimi poškodbami.
Mnogi Prekmurci in Prekmurke, se z željo, da bi zase in svoje družine ustvarili lepše pogoje za življenje, vsakodnevno na delo vozijo čez mejo, v sosednjo Avstrijo. In niso redki primeri, ko morajo delati tudi ponoči, potem pa se v jutranjih urah, utrujeni in nenaspani z osebnimi vozili odpravijo proti domu in družini. Tako pogosto “nosijo glavo v torbi,” kot pravi znanec, ki je nekoč prav tako delal v Avstriji, a tega več ni prenesel in je raje na socialni podpori v domačem okolju. Prav zaradi zaspanosti po celonočnem delu, niti ne preseneča, da so številne družine, čigavi najbližji so v noči na torek bili v službi, v torek obnemelo. Že zgodaj dopoldan so namreč mediji iz sosednje Avstrije prenašali informacije tamkajšnjih policistov in gasilcev, da se je pri severnih sosedih pripetila tragična prometna nesreča. Prva informacija o dveh mrtvih in treh hudo poškodovanih, čeprav zelo srhljiva, ni toliko zadevala domačinov iz Prekmurja. Nekoliko huje pa je postalo, ko so prišle informacije o tem, da sta umrli osebi iz vozila s slovenskimi registrskimi tablicami. Groza! Mnogi, ki so v tistem času pričakovali svojce iz službe v Avstriji, so v šoku čakali naslednje informacije iz sosednje države.

Hladen dopoldan je postajal čedalje hladnejši, najbolj žalostno informacijo pa so nato dobili njuni najbližji, svojci, prijatelji, znanci in sosedje, dveh sodelavk iz tovarne usnja Wollsdorf (nemško: Wollsdorf Leder Schmidt & Co GesmbH op.p.), iz neposredne bližine meje z Avstrijo, 46-letne Melite Rogač iz Sodišincev in 42-letne Andeline Kovač, katero je večina poznala kot Dino, iz nekaj kilometrov oddaljenih Zenkovcev. Prva naj bi umrla že na kraju dogodka, druga pa med prevozom v bolnišnico v Feldbachu. Ob tem je poškodbe utrpela še 32-letna Marinka iz Murske Sobote, in če ne bo kakšnih zapletov bo kmalu zapustila bolnišnico. Prav tako naj posebej hudo ne bi bil poškodovan niti 23-letno voznik Marko iz Rankovcev, ki si je za kritično noč sposodil avtomobil za prevoz sebe in sodelavk v službo. Žal sta preutrujenost in zaspanost očitno botrovala temu, da je v enem trenutku nenadoma zavil na nasprotni vozni pas, kjer je prišlo do čelnega trčenja in tragedije. Kot smo izvedeli je fant vseeno v velikem šoku in med jokom nenehno ponavlja: “kaj sem storil, ubil sem dve ženski …” Bistveno huje naj bi po poročanju avstrijskih medijev bil poškodovan tudi 39-letni Avstrijec v katerega se je nesrečni Marko zaletel, saj naj bi njegovo življenje še vedno bilo ogroženo.

Sicer pa, po naših podatkih naj bi obe nesrečni ženski, ki sta umrli, bili mami samohranilki s po enim otrokom, Andelina dvanajstletnim in Melita osemletnim, ki še obiskujeta osnovno šolo. Brat pokojne Andeline nam je zaupal, da je njegov nečak Dejvid star 12 let in še obiskuje osnovno šolo. Po tragediji pa se je fant začasno preselil k očetu, da ne bi ostal sam v hiši, v neposredni bližini strica in njegovo družine. “Posebej hudo je bilo, ko so nas v torek zjutraj obvestili o tragediji. Žal še sedaj ne moremo dojeti, da se je takšna nesreča zgodila,” je povedal Geza Kovač, ki je dodal, da je njegova sestra Andelina že kakšnih devet let zaposlena v omenjeni avstrijski tovarni. Vsi so jo cenili in spoštovali, saj je vedno bila dobre volje in pripravljena pomagati če je pomoč komu bila potrebna.

FOTO: BFV Feldbach

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih, naj bi v avtomobilu, s katerim so se nesrečni Prekmurci peljali v Avstrijo, v nočno izmeno, morala biti še ena njihova sodelavka iz okolice Murske Sobote, ki pa se je očitno drugič rodila. V omenjeni avstrijski tovarni usnja je zaposlena že več kot pet let in prav tokrat je zaradi bolniškega staleža ostala doma. Bog vedi, kaj bi se lahko zgodilo tudi njej, če bi bila zraven. Sedaj je šokirana in brez besed, saj ne more dojeti, da se je kaj takega pripetilo njenim kolegicam in mlademu sodelavcu. Po eni strani je zelo žalostna, da se je tragedija pripetila, po drugi pa je vseeno nekako vesela, da je tokrat ni bilo zraven in je preprosto, po naključju ostala živa in nepoškodovana. Z njo smo se želeli pogovoriti o tem, kakšni so občutki v takšnem primeru, a zaradi pietete do ponesrečenih sodelavcev o dogodku ni hotela ničesar povedati.

Spomnimo: V torkovih zgodnjih jutranjih urah je prišlo do grozljive prometne nesreče v bližini severne slovenske meje. Zgodilo se je na cesti B66 med krajema Bad Gleichenberg in Merkendorf, po kateri se vsako jutro proti Feldbachu, Fehringu, Wollsdorfu in drugih industrijskih mestih tega dela Avstrije, pelje veliko Slovencev s severovzhoda države. Po prvih informacijah, ki so jih posredovali lokalni mediji, sta v nesreči, ki se je pripetila ob 7.00 uri čelno trčili dve vozili, eno s slovenskimi registrskimi označbami, drugo z Avstrijskimi. Zelo prometna cesta, ki južni del jugovzhodne Štajerske povezuje tudi z avtocesto proti Dunaju, je bila več ur, vse do 13.00 ure zaprta, na kraju pa so posredovali številni gasilci, policija in reševalne službe. Ena oseba iz vozila, ki je imelo slovenske registrske tablice, je umrla na kraju nesreče, ena pa na poti v bolnišnico v Feldbach, dve pa sta hudo poškodovani. Ob tem je bila hudo poškodovana tudi ena oseba iz vozila z avstrijskimi registrskimi tablicami in vsi so končali na urgenci bolnišnice v Feldbachu.

Še preden je bilo jasno, kdo so ponesrečeni, je bilo znano, da so v avtomobilu bili pomurski delavci, ki so se vračali domov po nočnem delu v omenjeni tovarni usnja Wollsdorf. Kot so pozneje ugotovili preiskovalci, naj bi osebni avtomobil s slovenskimi registrskimi oznakami, v katerem so bile štiri osebe, trčil v vozilo avstrijskih registrskih tablic, v katerem je bila ena oseba. Po silovitem trčenju sta obe vozili zapeljali s ceste, kjer sta oba voznika in potniki ostali ukleščeni v avtomobilih. Iz pločevine so jih reševali gasilci, in za dve Slovenki žal ni bilo pomoči …

Kdaj boste mladim omogočili, da se zaposlijo v Prekmurju?

Tragična nesreča v Avstriji, v kateri sta umrli delavki migrantki, seveda odmeva tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije (SDMS). Tako se je oglasil tudi Mario Fekonja, predsednik omenjenega sindikata, ki trdi, da delavci, zaposleni v tujini, rešujejo Vlado Republike Slovenije in njen proračun, žal pa ti dve umrli delavki-migrantki več ne bosta mogli reševati niti eksistence svojih družin.

“Spoštovana Vlada Republike Slovenije.

Zanima me, kdaj boste Prekmurje spet priključili Sloveniji? Kdaj boste za razvoj Prekmurja poskrbeli enako, kot za ostale regije? Kdaj boste omogočili mladim, da se zaposlijo v Prekmurju? V torek je na avstrijskem ozemlju ugasnilo življenje dveh premladih oseb, na poti iz več kot 100 kilometrov oddaljenega delovnega mesta. Vračali so se iz nočne izmene. Delavci, zaposleni v tujini rešujejo vas in vaš proračun, žal pa ti dve osebi več ne bosta mogli reševati niti eksistence svojih družin. Preveč Prekmurcev je v tujini izgubilo življenja zaradi poti na ali iz dela. Potrebno bo premisliti. Ne samo, da se ljudje izseljujejo, v tujini se življenje nekaterih, prehitro, žal tudi konča …

Z vsem spoštovanjem do svojcev, prijateljev in znancev… iskreno sožalje!

Mario Fekonja, predsednik SDMS.”