Toplo nadaljevanje zime?

Ljubitelji zime, kot kaže ne bodo prav nič veseli, saj je nad naše kraje pričel dotekati toplejši zrak. Letošnja zima bo tako še ena v vrsti milejših zim, toplo zimo pa napovedujejo tudi dolgoročne napovedi. Temperature v večjem delu države niso bile nič posebnega, sneg pa je bil nasipan le na kraških poljih Notranjske in Kočevske.
Prvi dve tretjini letošnje meteorološke zime sta po nižinah minili v znamenju pogostega dežja in skromne snežne odeje, v gorah pa izjemne obilice snega. Še na samem začetku meteorološke zime so bile snežne razmere povsod podpovprečne, nato pa je v gorah večkrat obilno snežilo. V večjem delu države so v minulih dneh bili podani tudi pogoji za ledeno vino: To pomeni najmanj tri dni in noči temperature zraka okrog -7 stopinj Celzija, vsebnost sladkorja pa 130 stopinj Oe. Nad naše kraje je že pričel dotekati toplejši zrak iz jugozahoda, ta pa bo otoplil tudi večji del Evrope.

V soboto dopoldne bo precej jasno, popoldne se bo od zahoda pooblačilo. Zvečer in v noči na nedeljo bo ponekod občasno deževalo, meja sneženja se bo spustila pod 800 m nadmorske višine. Do nedelje zjutraj bodo padavine ponehale, dopoldne se bo jasnilo. V ponedeljek nas bo oplazila nova vremenska motnja, od torka do sobote pa bomo na robu območja visokega zračnega tlaka. Od zahoda bo pritekal postopno toplejši zrak. Od ponedeljka do petka bodo padavine malo verjetne, le na zahodu bo od četrtka do sobote predvsem v hribih možen rahel dež. V četrtek bo zapihal jugozahodnik, topleje bo.

Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo slabi. Frontalni valovi se zaenkrat pomikajo proti vzhodu severno od Alp. Od severozahoda je k nam v višinah začel dotekati toplejši zrak, ki je občasno tudi precej vlažen. Včeraj je bil vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi večinoma ugoden. Danes se bo obremenitev stopnjevala, popoldne bo vpliv vremena na počutje zmerno obremenilen. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazal kot povečan notranji nemir, razdražljivost, z manjšimi motnjami v spanju in hitrejšo utrujenostjo.

Alergiki

V nižinah nekateri grmi leske na toplih legah že sproščajo cvetni prah, na merilni postaji Lendava so v preteklem tednu zabeležili srednje visoko dnevno obremenitev, na ostalih postajah so v zraku posamezna zrna. Znatno povišanje obremenitve pričakujemo ob temperaturah višjih od 5 stopinj Celzija. V Primorju so zacvetele arizonske ciprese, lokalno bo lahko obremenitev srednje visoka. V zraku bo tudi cvetni prah lesk.