Topla zračna masa naj bi pri nas vztrajala najmanj do petka

Kot kaže, se poletje le poslavlja. Topla zračna masa naj bi nad našimi kraji vztrajala še najmanj do petka, že od sobote naprej pa pričakujemo občutno ohladitev. Dnevne temperature bodo od takrat naprej nižje za od 10 do 14 stopinj Celzija.
Po ohladitvi ob koncu avgusta in v začetku septembra je naše kraje dosegla topla zračna masa, ki bo pri nas vztrajala najmanj do petka. Vmes smo imeli sicer dve manjši ohladitvi, ki sta prinesli nevihte in krajevne padavine. Prva polovica septembra je bila tako od leta 1961 med najtoplejšimi. V večjem delu države je bila temperatura od 2 do 3 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja.

Na večini vremenskih postaj se prva polovica septembra uvršča na drugo ali tretje mesto. V naših krajih smo v minulih zabeležili temperature vse tja do 29 stopinj Celzija, ponekod v notranjosti države se je temperatura 12. septembra dvignila celo nad 30 stopinj Celzija. Tega dne smo izmerili tudi najvišjo temperaturo v tem mesecu. V Podnanosu se je segrelo do 32 stopinj Celzija.

Topel zrak iz Sredozemlja nas tudi v zgodnji jeseni še lahko preplavi, večkrat pa je september prvi mesec, ko nas iz severnega dela Evrope dosežejo prvi izraziti prodori hladnega zraka. In tako bo tudi letos. Z jutranjimi, se bodo pričele nižati tudi dnevne temperature, le, da se boo te znižale zelo naglo, praktično čez noč. Če jih bomo v petek čez dan izmerili 29, bodo sobotne dnevne temperature ustaljene pri 20 stopinjah Celzija. Počasi se bodo nižale tudi jutranje temperature.

Na vremenskih kartah se za konec tedna riše izrazit prehod hladne fronte, ki bo najprej dosegla zahodno, nato pa še srednjo Evropo. Za naše kraje je napoved približna, saj bi nas hladna fronta lahko le oplazila ali pa prinesla izrazito spremembo, zagotovo pa bo vreme nad Evropo naslednji teden zelo dinamično.