Topel zrak, prodirajoč nad naše kraje, že greje ozračje

V zadnjih dneh nas spremlja nekoliko hladnejše vreme, povprečna dnevna temperatura zraka je za nekaj stopinj nižja od dolgoletnega povprečja. Še posebej sveže je bilo minuli ponedeljek, najvišje temperature pa so bile le malo nad 10 °C. V Murski Soboti je bila včerajšnja jutranja temperatura -1,2 °C. Sedaj prihaja otoplitev, že včeraj popoldne pa je v pokrajini ob Muri zapihal južni veter.
Jugozahodni veter je vztrajal ponoči in še današnje jutro. V prevetrenih legah v notranjosti je bilo včerajšnje jutro podobno toplo kot ob Obali, temperature so se gibale od 10 do 13 °C. Veter se je včeraj čez dan še okrepil. Oblačnost je danes čez noč počasi napredovala proti vzhodu. Manjše padavine so najprej nastajale le ob izrazitejših pregradah na zahodu, v večjem delu Slovenije pa je deževalo včeraj zvečer.

Danes zjutraj so padavine zajele vso Slovenijo. Hladna fronta se bo le počasi pomikala preko države, v višinah pa bo še pihal okrepljen jugozahodni veter, zato se lahko pojavljajo padavinski pasovi. Padavine so najprej nastajale nad Primorsko in Notranjsko in se širile proti osrednji Sloveniji in naprej proti vzhodu. Na Primorskem in na jugu so nastale tudi nevihte. Padavine bodo današnjega popoldneva oslabele in do večera ponehale. Vodotoki bodo nekoliko povišani, a večjih težav ne pričakujemo. Tudi ohladilo se bo, dnevna temperatura bo po nižinah v notranjosti med 10 in 15 °C.

V petek se bo nad naše kraje od zahoda razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo nad našimi kraji vztrajalo vsaj do začetka prihodnjega tedna. Čaka nas torej daljše obdobje umirjenega in toplega vremena. V višinah bodo prevladovali šibki vetrovi zahodnih smeri, ki bodo v začetku prihodnjega tedna zlasti nad zahodi del Slovenije občasno prinesli več vlage in oblačnosti iz katere lahko tudi rosi ali rahlo dežuje. Po nižinah se bo zjutraj in del dopoldneva zadrževala megla ali nizka oblačnost. Najbolj sončno in toplo bo v vzhodni polovici države in ponekod v višjih legah. Najvišja temperatura bo po nižinah malo nad 20 °C, na vzhodu pa se lahko približa tudi 25 °C. Jutra bodo ob koncu tedna še sveža, potem pa bodo toplejša. Takšnemu toplemu obdobju v oktobru pravimo tudi babje poletje.