To so vremenski obeti za trgatve

Vstopili smo v čas trgatev. Želja vinogradnikov je, da so dnevi sončni, da lahko sladkorji še naraščajo pri nekaterih sortah. Dobrodošle so tudi nižje nočne temperature zraka, saj zaustavljajo padanje kislin. Jutra ostajajo sveža, noči so že kar dolge, zaradi zgodnje megle pa so dopoldnevi razmeroma sveži.
Grozdje mora v klet priromati hladno!

Dozorevanje poteka hitreje na območjih, kjer ni bilo spomladanske pozebe in/ali toče, kar se kaže predvsem v nižjih kislinah. Glede na sorte in zvrst vina čas trgatev določimo glede na kemijske parametre v kombinaciji s senzoričnimi lastnostmi grozdja. Optimalne razmere za trgatev so suho vreme z ne previsokimi dnevnimi temperaturami. Če dežuje, se lahko grozdje napolni z vodo, večja pa je tudi možnost plesni. Priporočljivo je tudi, da trgatev začnemo zgodaj zjutraj, saj je pomembno, da pride grozdje v klet hladno. S tem se izognemo neželenim procesom, ki se lahko zgodijo pri višji temperaturi. Za kakovost grozdja je pomembna tudi predtrgatev, ko se pred glavno trgatvijo pobere gnilo in nezrelo grozdje.

In kako je z vremenom v tem času?

Najvišje dnevne temperature v večjem delu Slovenije že lep čas krepko presegajo 20 stopinj Celzija. Predvsem v nižinah se povzpnejo celo do 27 stopinj Celzija, nekajkrat pa smo te dni podobno visoko temperaturo zabeležili tudi v krajih dvignjenih leg. Medtem ko nas čez dan grejejo visoke dnevne temperature, pa se ponoči precej ohladi. Septembra so se jutranje temperature tudi v nižinah večkrat spustile od 8 do 10 stopinj Celzija.

Letošnji september nas tako spremljajo visoka dnevna nihanja temperature, od mrzlih juter do skoraj poletnih popoldanskih ur. Tekom dneva se ogreje tudi za več kot 15 stopinj Celzija: razlika med jutranjimi in popoldanskimi temperaturami se je v večini agrometeoroloških regij Slovenije gibala med 16-19 stopinj Celzija. Če se bo nadaljevalo suho in hladnejše vreme, grozdje tudi ne bo gnilo, sploh v vinogradih, ki so bili poškodovani zaradi toče.