To so vremenski obeti za trgatev

Vstopili smo v čas trgatev. Želja vinogradnikov je, da so dnevi sončni, da lahko sladkorji še naraščajo pri nekaterih sortah. Dobrodošle so tudi nižje nočne temperature zraka, saj zaustavljajo padanje kislin. Jutra ostajajo sveža, noči so že kar dolge, zaradi megle pa so dopoldnevi razmeroma sveži.
Grozdje mora v klet priromati hladno!

Dozorevanje poteka hitreje na območjih, kjer ni bilo spomladanske pozebe in/ali toče, kar se kaže predvsem v nižjih kislinah. Glede na sorte in zvrst vina čas trgatev določimo glede na kemijske parametre v kombinaciji s senzoričnimi lastnostmi grozdja. Optimalne razmere za trgatev so suho vreme z ne previsokimi dnevnimi temperaturami. Če dežuje, se lahko grozdje napolni z vodo, večja pa je tudi možnost plesni. Priporočljivo je tudi, da trgatev začnemo zgodaj zjutraj, saj je pomembno, da pride grozdje v klet hladno. S tem se izognemo neželenim procesom, ki se lahko zgodijo pri višji temperaturi. Za kakovost grozdja je pomembna tudi predtrgatev, ko se pred glavno trgatvijo pobere gnilo in nezrelo grozdje.

In kako je z vremenom v tem času?

Najvišje dnevne temperature v večjem delu Slovenije že lep čas krepko presegajo 20 stopinj Celzija. Predvsem v nižinah se povzpnejo celo do 26-28 °C, nekajkrat pa smo te dni podobno visoko temperaturo zabeležili tudi v krajih dvignjenih leg. Medtem ko nas čez dan grejejo visoke dnevne temperature, pa se ponoči precej ohladi. Septembra so se jutranje temperature tudi v nižinah večkrat spustile do 8-10 stopinj Celzija (Črnomelj, Celje, Slovenske Konjice, Murska Sobota, Cerklje ob Krki).

Letošnji september nas tako spremljajo visoka dnevna nihanja temperature, od mrzlih juter do skoraj poletnih popoldanskih ur. Tekom dneva se ogreje tudi za več kot 15 °C: razlika med jutranjimi in popoldanskimi temperaturami se je v večini agrometeoroloških regij Slovenije gibala med 16-19 stopinj Celzija, v krajih Bloške planote pa se je tekom dneva ogrelo celo za več kot 20 stopinj Celzija. Če se bo nadaljevalo suho in hladnejše vreme, grozdje tudi ne bo gnilo, sploh v vinogradih, ki so bili poškodovani zaradi toče.

Tudi v naslednjih dneh se bo nadaljevalo suho obdobje s precej sončnim in toplim vremenom. Na vreme bo vplival obsežen anticiklon, ki se bo zadrževal nad večjim delom Evrope. Polarna fronta z izrazitejšimi cikloni pa bo vztrajala daleč na severu Evrope. Možnost za padavine se nekoliko poveča šele ob koncu prihodnjega tedna. Pri tleh bo z vzhodnimi vetrovi dotekala precej topla zračna masa.