To so (trenutni) kandidati za župana v občini Lendava

V nedeljo 18. novembra 2018, bodo redne lokalne volitve, na katerih bodo v vseh občinah izvolili člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti v občinski svet.
V minulih dneh smo tudi iz uredništva našega spletnega portala poklicali nekaj kandidatov, za katere obstaja velika verjetnost, da so bodoči kandidati za župane. Nekateri so o svoji kandidaturi prepričani, spet drugi se še odločajo. Posamezni kandidat mora svojo odločitev pristojnim obelodaniti natanko mesec dni pred volitvami, v nasprotnem se v bitko za županski stolček ne bo mogel spustiti. Poklicali smo tudi tiste, o katerih se je zgolj govorilo, da se prepričamo o njihovi morebitni nameri. Res je, da je do dneva, ko bodo znani in tudi neznani kandidati morali vložiti svoje kandidature še nekaj tednov, a to ob enem pomeni, da je časa za vse možne, tudi drugačne odločitve, še dovolj.

Kot prvega smo o ponovni kandidaturi po minuli redni seji občinskega sveta vprašali aktualnega župana mag. Antona Balažka, ki je bil ob tem precej redkobeseden. Ta je dejal, da se o kandidaturi še ni odločil in je v nadaljevanju dodal, da bo do končne odločitve zagotovo prišlo. Kdaj, ni želel razkriti. Po naših neuradnih podatkih se bo aktualni župan ponovno vključil v igro za županski stolček.

Svojo kandidaturo na bodočih lokalnih volitvah je 23. septembra na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook obelodanil Igor Kulčar, sicer učitelj na Dvojezični osnovni šoli I Lendava. Ta je med drugim na svojem Facebook profilu razkril še, da se je za kandidaturo na prihajajočih lokalnih volitvah odločil po “temeljitem razmisleku.”

“Za kandidaturo sem se odločil, ker smatram, da je za uspešno občino, ki bi naj bila skupnost po meri vseh krajanov, potrebno predvsem umirjeno in pravočasno dogovarjanje, strpnost in predvsem enaka obravnava vseh osebnih mnenj občanov, krajevnih skupnosti, društev, zavodov, podjetij, predvsem pa mesta in preostalih naselij ali vasi,” je povedal Kulčar.

O tem, ali bo podal kandidaturo ali ne, se resno odloča tudi lendavski podjetnik, Janez Magyar. Ta pove, da bi želel svoje znanje v podjetništvu prenesti v lokalno politiko, s čimer bi pripomogel pri kreiranju novih delovnih mest. Magyar bi v boj najverjetneje vstopil kot strankarski kandidat (SDS), kot strankarski kandidat pa se je podal v boj tudi na minulih predčasnih volitvah v Državni zbor.

Za trenutno najbolj aktivnega kandidata vsekakor velja dr. Mihael Kasaš, ki se bo v igro za županski stolček podal že drugič zapored, v svoji kampanji pa je zelo aktiven. Neuradno naj bi Kasaš že prejel dovolj podpisov za vložitev kandidature, to je 95. Mihael zase pravi, da se je po končanem šolanju in po uspešnem doktoratu želel zaposliti v Nafti Lendava, a na žalost zaradi propada podjetja te priložnosti ni dobil. Mnenja je in kot pravi tudi čuti, da bi bilo županovanje zanj poslanstvo.

Lendava pa bi med drugim lahko dobila tudi prvo županjo. Ali se bo podala v boj za županski stolček ali ne, še ni povsem prepričana Mihela Baumgartner, ki se je tako kot Janez Magyar kot kandidatka za poslanko aktivno udeležila predčasnih volitev kot strankarska kandidatka LMŠ. “Zaenkrat lahko povem le, da se o kandidaturi za županjo še odločam,” je bila kratka.

Smo pa med drugim izvedeli še, da se Dejan Süč in Igor Kolenko, kot je v minulih dneh bilo moč slišati, v županski boj ne bosta podala, a ambicij o sodelovanju v občinskem svetu nista skrivala. Prav tako se v boj ne bodo podali Gabriela Sobočan, Štefan Sobočan in Franc Laj.