To je kupec Nafte Petrochem

Lendavsko podjetje Nafta Petrochem v stečaju je dokončno padlo v roke tujcem. Prodano je bilo za 3 milijone evrov, čeprav je skupno premoženje bilo ocenjeno na 7,5 milijona evrov. V procesu nakupa predkupne pravice nista želela uveljavljati ne ameriška družba Liberty two methanol LLC iz Delawara ZDA kakor tudi ne Občina Lendava.
Po tem, ko je vsem dobro poznano nekdanje lendavsko podjetje Nafta Petrochem d.o.o. (v stečaju) bilo kar šestkrat neuspešno prodano, je stečajni upravitelj Silvo Zorec po sedmem poizkusu prodaje, tudi ta je bila izvršena preko spletne platforme dunajskega podjetja NetBid, podjetje dokončno prodal. Minuli teden v četrtek so sodišču posredovali predlog, da izda soglasje o sklenitvi pogodbe, ki je bilo izdano prav tako pa je sodišče zelo hitro poslalo poziv ločitvenim upnikom in upniškemu odboru, da podajo soglasje, ki so ga tudi prejeli. Prodaja podjetja se je tako lahko tudi uradno zaključila.

Tujci v Sloveniji registrirali podjetje že februarja letos

Po včerajšnjem telefonskem pogovoru s stečajnim upraviteljem Silvom Zorcem nam je slednji tokrat le lahko izdal kupca. To je podjetje Marcus Aurelius, poslovno svetovanje d.o.o., registrirano v Lendavi, na naslovu Trimlini 1A. Podjetje je bilo registrirano 5.2.2021, katerega direktorica je stečajna upraviteljica (odvetnica) Darja Erceg iz Škofljice, kar je sicer običajno in pa tujec Rami Mohamed Elsayed Zidan iz egiptovskega guvernorata Gharbia na severu Egipta. Glavni in tudi edini družbenik podjetja je družba RG for supplies and export LLC iz Kaira. O družbi sicer oprijemljivejših informacij nismo uspeli izbrskati.

 Po naših informacijah kupca zanima predvsem obrat formalina, natančneje tovarna F2, ki je bila odprta leta 2009 (takrat je bila zgrajena za 6,8 milijona evrov) in, ki je prenehala delovati leta 2014, Nafta Petrochem pa se je zanjo zadolžila. Kot nova je tovarna formalina F2 v zagonu torej bila le pet let, tukaj pa sta še obrata F1 in F3. Egipčani želijo, kot kaže, vitalne dele petrokemijske proizvodnje demontirati in odpeljati, tukaj pa ne gre zgolj za postrojenja, temveč tudi za ostale objekte in zemljišča.