To je 15 nasvetov za dolgo življenje v Prekmurju, iz leta 1937

Ko se srečamo s stoletniki in ljudmi, ki so še starejši, je med najbolj pogostimi vprašanji, kakšen je recept za dolgo življenje. Odgovori so sicer različni, a večinoma se nanašajo na prehrano, pitje, duševni mir, razumevanje, spoštovanje ipd.
Sicer pa skrivnost dolgega življenja ljudje odkrivamo že ves svoj obstoj. Posebno recepturo za dolgo življenje poznajo tudi Prekmurci, saj je 15 izjemno zanimivih nasvetov, kako doseči visoko starost bilo leta 1937 objavljenih v prvem prekmurskem tedniku Novine, ki je izhajal med leti 1913 do 1941.

Omenjeni tednik je prispeval predvsem k višanju izobrazbene ravni in v navajanju k branju med prekmurskimi Slovenci. Temeljna vsebinska zasnova Novin ni bila le politična, čeprav je bilo v vsaki številki tudi precej čisto političnih člankov, ampak tudi verska in pastoralna. Objavljale so versko-poučne, vzgojne in kulturno-zgodovinske članke ter leposlovje. Bile so obenem tudi glasilo prekmurskih izseljencev in zdomcev. Bralci Novin, številni so živi tudi danes, so lahko v 42. izdaji, meseca oktobra davnega leta 1937, med drugim lahko prebrali tudi članek, naslovljen »Kak dosegnem visiko starost?« (Kako dosežem visoko starost), in sicer je napisan v prekmurščini. V njem je bilo naštetih 15 pravil, ki se jih je treba držati, v kolikor želite dolgo živeti. Nasveti so po svoje zanimivi, večine izmed njih pa strokovnjaki še dandanes navajajo kot ključ zdravega življenja.

Po omenjenem prispevku je potrebno živi po petnajstih pravilih, in sicer:

– 1. Spi najmenje po 8 vör na den
– 2. Leži po mogočnosti na desni strani
– 3. Spalnica náj bode zmerom dobro prezračena
– 4. Postela nesmi biti preveč v bližini zida
– 5. Zajtra si operi celo telo z močnov vodov
– 6. Vsakše zajtro pred zajtrkom nekaj minot telovadi
– 7. Jej malo mesa i to naj bo mejko
– 8. Vživaj zadosta maščobe
– 9. Če se nagibleš h debelosti, ne pij po 20. leti več mleka
– 10. Ne pij preveč alkohola
– 11. Vsakši den idi na dober zrak
– 12. Ne püsti stvari v stanovanje
– 13. Pij zmerom samo zdravo i svežo vodo
– 14. Vlažno stanovanje je tvoj najhüjši sovražnik
– 15. Nikdar se ne čemeri i ne razburjaj!