Tihotapljenje ilegalcev na Razkrižju: Korošcu za sprovajanje morajo soditi še enkrat

Višje sodišče je v minulih dneh razveljavilo sodbo Mariu Lesjaku, ki so ga zaradi prevažanja kitajskih ilegalcev na Razkrižju, na murskosoboškem Okrožnem sodišču obsodili na 14 mesecev zapora. To v praksi pomeni, da bodo Kroošcu primorani soditi še enkrat.
Policisti PU Murska Sobota in pomurski pravosodni organi v zadnjem času imajo največ dela s tujimi tihotapci ilegalnih prebežnikov. Med njimi je veliko tujcev, a tudi domačinov iz Slovenije, ki običajno dobro služijo na račun bede ljudi, ki na vse načine skušajo priti na zahod Evrope. Takšnih je trenutno v murskosoboškem priporu veliko, ki čakajo na sodne postopke, kjer običajno za milejšo kazen priznajo očitano kaznivo dejanje. Tako je pred časom na okrožnem sodišču v Murski Soboti, kjer je potekal predobravnavni narok storil tudi 32-letni Mario Lesjak iz Slovenj Gradca, ki zdaj živi v Celju. Lesjak se je pred okrožnim sodnikom Stanislavom Jugom zagovarjal, da 6. junija letos ni ustavil svojega avtomobila, ko ga je začela zasledovati policijska patrulja. Policisti so namreč med varovanjem meje pri Razkrižju opazili, da sprednjem sedežu obtoženčevega avtomobila sedi Kitajka. Zaradi suma, da tihotapi prebežnike, se je patrulja pognala za Lesjakom, ki je vozil BMW 320 koprskih registrskih označb, in ga ustavljala s svetlobnimi in zvočnimi signali. Obtoženec, čeprav brez veljavnega vozniškega dovoljenja, je vseeno nadaljeval z vožnjo, dokler v Srednji Bistrici ni povzročil prometne nesreče, ko je zadel avtomobil Audi A4 murskosoboških registrskih označb, ki ga je vozila Sidonija Časar. V njegovem avtu so bili štirje kitajski državljani, za katere je obtoženi prejel najmanj po 300 evrov po osebi, Lesjak pa je od takrat v priporu in tam naj bi počakal do pravnomočnosti sodbe, saj je kljub priznanju krivde bil obsojen na 14 mesecev brezpogojne zaporne kazni.

Toda, sedaj se bo vse zavleklo, kajti senat Višjega sodišča v Mariboru, ki ga je vodila višja sodnica Simona Skorpik, je prvostopenjsko sodbo razveljavil in naložil, naj se okrožno sodišče na glavni obravnavi opredeli do Lesjakovega zagovora, da naj bi bil prisiljen v kaznivo dejanje.

Na predobravnavnem naroku je Lesjak sicer priznal krivdo, a v svoj zagovor povedal, da je bil v kaznivo dejanje prisiljen, ker je bil nekomu dolžan 1000 evrov, ta pa je denar tudi z grožnjami zahteval nazaj. Odvetnik Weindorfer je že na okrožnem sodišču, sodniku Stanislavu Jugu predlagal, naj njegovega varovanca mileje kaznuje. “Ker v dogovorjenem času ni vrnil 1000 evrov, ki si jih je izposodil, sta do njegove hiše prišla dva moška. Odpeljala sta ga v gozd, kjer sta ga tepla, in ga žgala z ognjem. Na voljo je imel 48 ur časa, da vrne denar, zato je bil primoran zaiti na stranpot,” ga je branil odvetnik Weindorfer, ki je to predstavil tudi višjim sodnikom, ki so naposled razveljavili prvostopenjsko sodbo, in primer vrnili v razsojanje nazaj na okrožno soboško sodišče, in to pred drugega sodnika. Višje sodišče je soboškemu naložilo, naj opravi glavno obravnavo brez predobravnavnega naroka, na katerem je Lesjak že priznal krivdo. Na glavni obravnavi, tako je naročilo višje sodišče, “naj okrožno sodišče vnovič razsodi po Lesjakovem zagovoru in izvedbi dokazov, predlaganih v obtožnici.” In kdaj se bo to zgodilo bo v kratkem odločil novi murskosoboški sodnik.

Spomnimo: Na prvi obravnavi je obtoženi, ki sta ga na bližnje sodišče privedla pravosodna policista, klonil pod težo dokazov, ki mu jih je naprtil državni tožilec Matej Kučan. Ob prepovedanem prehajanju državne meje je bil Lesjak obtožen še nevarne vožnje v cestnem prometu. V primeru priznanja krivde, za prvo kaznivo dejanje je Kučan predlagal 10 mesecev zapora, za drugo pa pet. Če bi obtoženec priznal, bi dobil skupaj 14 mesecev zapora; ob tem še 60 dnevnih zaslužkov (po 22,23 €) oz. 1.333,80 evrov denarne kazni, in dve leti ne bi smel opravljati vozniškega izpita. “Priznam očitano kaznivo dejanje in ga obžalujem, sodišče le prosim, da mi ne izreče denarne kazni, ker sem prejemnik socialne pomoči, in nimam nobenega drugega prihodka. V kaznivo dejanje sem bil prisiljen, ker sem nekomu bil dolžan 1000 evrov, ta pa je denar tudi z grožnjami zahteval nazaj,” je razložil Lesjak.

Sodnik Stanislav Jug je nato skoraj v celoti sledil zahtevi tožilstva in Lesjak je dobil 14 mesecev zaporne kazni, sodnik pa mu je denarno kazen znižal na 500 evrov, ki bi jo sicer moral plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe. Novo vozniško dovoljenje se mu ne bi smelo izdati prej kot po dveh letih od pravnomočnosti sodbe. Obsojenca je sodnik oprostil stroškov kazenskega postopka in njegovega zagovornika, kar bo kril državni proračun, je pa mu podaljšal pripor do pravnomočnosti sodbe, kar bo trajalo kar nekaj časa, saj je Lesjakov zagovornik, odvetnik Igor Weindorfer uspel s pritožbo na Višje sodišče v Mariboru.