Težave turniških gasilcev: Za mnenje smo vprašali tudi tamkajšnjo županjo

Minuli ponedeljek smo na našem spletnem portalu poročali o težavah turniških gasilcev. Ti imajo največ težav s prostori, vozila in ostalo opremo pa imajo zaradi velike prostorske stiske “razmetano” po naselju Turnišče. Povrh vsega, zaradi nepotrditve rebalansa proračuna, tamkajšnji gasilci ostajajo tudi brez novega gasilskega doma.
O trenutni situaciji v zvezi z gasilci v Turnišču, smo za mnenje povprašali tamkajšnjo županjo. Tamkajšnji prostovoljni gasilci imajo namreč obupno prostorsko stisko, opremo pa imajo razkropljeno po naselju. Novejšo gasilsko cisterno imajo tako od svojega hrama oddaljeno okrog 500 metrov. Da je celotna situacija še bolj žalostna, večina tamkajšnjih občinskih svetnikov ni sprejela rebalansa proračuna, ki bi gasilcem omogočil ureditev novega gasilskega doma, za katerega ima občina že narejene načrte in gradbeno dovoljenje.

Kopja se lomijo na hrbtih gasilcev

“Moja predvolilna obljuba leta 2014 je bila, da bodo gasilci dobili gasilski dom. Trenutno imajo nemogoče razmere za delovanje, pa vendar vedno priskočijo na pomoč, če jih potrebujemo. Čas je, da tudi mi opravimo svojo dolžnost,” je uvodoma za naš spletni portal povedala mag. Vesna Jerala Zver, županja Občine Turnišče.

“Zakaj svetniki niso potrdili (5 ZA, 6 PROTI) rebalansa in s tem omogočili prenovo objekta? – V sami razpravi je en od svetnikov omenil, da potrebuje ta projekt novo izvoljeni župan naslednje leto. Drugače je pa tako: prostor objekta Rodovita, ki je namenjen za obnovo v gasilski dom, je uradno brez najemnikov, torej prazen. V njem je trenutno samo še eno podjetje, katerega lastnik je en od svetnikov in mu je konec februarja potekel rok – odpoved pogodbe zaradi navzkrižja interesov in same cene najema (0,5€/m2),” pojasni Jerala Zverova.

Občina gradbeno dovoljenje že ima, a je večina občinskih svetnikov glasovala proti rebalansu

“Gradbeno dovoljenje za ta del stavbe je pridobila Občina Turnišče konec leta 2017. Razporeditev prostorov sem uskladila z uporabniki – gasilci in z razpoložljivimi finančnimi sredstvi Občine,” pove županja. To v praksi pomeni, da se ta trenutek gradnja gasilskega doma še ne bo začela, “kako bo pa v prihodnje, pa še ne vem,” je zaključila tamkajšnja županja.

Izgled novega gasilskega doma: