Težav z razvpito bioplinarno Ecos morda ne bo konec niti letos

Krajani Lendave in bližnjih okoliških vasi se znova pritožujejo nad smradom, ki se zlasti v toplih poletnih dneh vije iz razvpite bioplinarne Ecos, s tem pa se podaljšuje tudi agonija občanov. A kot kaže, težave morda ne bodo rešene niti letos.
V fermentorjih razvpite bioplinarne, ki stoji ob povezovalni cesti Lendava – Petišovci in ki že dobro leto ne deluje več, se še vedno nahaja kar 21.000 kubičnih metrov odpada oz. digestata. Za primerjavo, to je osem olimpijskih bazenov. Pristojni okoljski inšpektorat je upravljavcu bioplinarne že pred časom naložil odstranitev materiala, ki je v teh toplih poletnih dne vnovič pričel zaudarjati. Ker slednji za odstranitev ni poskrbel, saj je podjetje v stečaju, bo za odstranitev digestata na stroške davkoplačevalcev sedaj primorana poskrbeti država. Tu se sicer zgodba še ne konča.

Kdaj si bomo občani občine Lendava lahko dokončno oddahnili od tega okoljskega bremena, s katerim bitko bijemo že več let, je sicer dobro vprašanje, saj obstaja velika možnost, da se bo vse skupaj preneslo šele v naslednje leto, torej v leto 2020. Zakaj? Natanko pred mesecem in pol smo poročali, da bo država objavila javno naročilo za odstranitev digestata, težek bo kar 2 milijona evrov – toliko bodo namreč znašali stroški čiščenja in odvoza, pa se to še vedno ni zgodilo. In vnovič, zakaj? Ker pristojno ministrstvo za letos še ni zagotovilo sredstev za izvedbo tega javnega naročila. V praksi torej to pomeni, da si od neprijetnih vonjav ne bomo oddahnili zagotovo še nekaj časa.

Digestat v fermentorjih se sicer šteje med nenevarne odpadke, a ima eno neprijetno lastnost, da zaudarja. In to močno. Že na splošno pa smo bili tako mediji, občani kakor celotna Slovenija priča, da so se tukaj kopičile stvari, ki v bioplinarno sploh ne sodijo. Vrh ledene gore je bila neodzivnost upravljavca, ki se je večkrat požvižgal na mnoga pravila, zakone in uredbe. Podjetje Ecos center bi sicer sanacijo moralo opraviti že pred letom dni. In še: Zadnji poskus prodaje omenjene bioplinarne je bil neuspešen, kar pomeni, da bo le-ta najverjetneje prešla v roke banki.