Terme Lendava: Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence prodaji ne nasprotuje

Kot kaže, se prodaja Term Lendava nadaljuje. Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence prodaji ne nasprotuje, saj je le-ta v tem primeru podala pozitivno mnenje.
Finančni holding Sava, nekdaj izvir bogatenja na Gorenjskem, del tako imenovane gorenjske politično interesne naveze, ki je potem neslavno končal v prisilni poravnavi, se je že pred meseci dogovoril za prodajo Term Lendava Madžarom, natančneje, madžarskemu skladu Comitatus, v stoodstotni lasti madžarske države. Kot je že znano, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v prejšnji vladi nasprotoval prodaji lendavskih term, toda kot kaže postopki tečejo naprej, sam pa se še vedno ni odzval.

Po tem, ko nobenemu mediju ni povsem jasno za kateri oziroma kakšen sklad gre, smo včeraj popoldne le uspeli pridobiti informacijo o polnem imenu. Gre za sklad “Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság,” ki se nahaja na naslovu Erzsébet tér 2, 3530 Miskolc, Madžarska. Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence je izdala mnenje, da prodaji ne nasprotuje in da je “koncentracija skladna s pravili konkurence.”

Da postopki tečejo naprej kaže dejstvo, katerega je moč preveriti preko Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Sava Turizem d.d. je namreč s koncem septembra ustanovila hčerinsko družbo Terme Lendava d.o.o. na naslovu Tomšičeva ulica 2A, 9220 Lendava. Podjetje je v register bilo vpisano 25. septembra, torej pred desetimi dnevi. Ta korak je potreben zaradi sklenitve posla, saj bo Sava Turizem na to družbo prenesla premoženja, ki ga bo nato prodala madžarskemu kupcu za približno devet milijonov evrov.

Nekdanji in trenutni gospodarski minister Zdravko Počivalšek sicer prodaji nasprotuje, saj ta “ni v skladu s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, ker gre za vprašljivo kapitalsko naložbo in ker gre za prodajo na obmejnem območju.”Sava Turizem bo večino od devet milijonov evrov kupnine porabila za delno povračilo dolgov, tako da gre za logično poslovno potezo. Posel bo sicer predvidoma končan šele v začetku prihodnjega leta. Spomnimo: Kupec bi za ta denar dobil hotel Lipa, apartmajsko naselje, kamp, hotelske bazene in zemljišče.