Terme Lendava izčlenjene iz Save turizma

Prodaja Term Lendava, kot kaže, ni več vprašanje, saj so člani na včerajšnji skupščini podprli izčlenitev lendavske destinacije. Sledijo še zadnja dejanja v postopku prodaje Madžarom, ki je v teku.
Po pričakovanju so delničarji na včerajšnji skupščini delniške družbe Sava Turizem izglasovali sklep o izčlenitvi Term Lendava iz Save turizma s prevzemom. Kar devet milijonov evrov bo madžarski sklad Comitatus – Energia odštel za precej dotrajan hotel Lipa, za apartmajsko naselje Lipov gaj, avtokamp, pet hotelskih bazenov ter zemljišče v neposredni bližini hotela in še dodatnih 6 milijonov bo potrebno vložiti za popolno posodobitev hotela.

Še okrog deset dni bo potrebno počakati za pisne odgovore uprave Kristjanu Verbiču, predsedniku Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki je na skupščini postavil več vprašanj pri odločanju o izčlenitvi Term Lendava s prevzemom. V kolikor ti ne bodo zadovoljivi, bi lahko sledilo izpodbijanje sprejetega sklepa s tožbo.

Minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek prodaji Term Lendava madžarskemu kupcu še vedno nasprotuje, čeprav jo je potrdil nadzorni svet Save turizma, v kateri ima država posredno tudi svoje glasove (Kad in SDH). “Skeptičen sem do investitorja, ki je iz elektro branže, čeprav je sklad in je pripravljen skoraj dvakrat preplačat investicijo v turizmu, ne da bi prej predstavil načrt razvoja tega podjetja. Sprašujem se, ali je to najboljše za razvoj Term Lendava. Kot minister vlade RS moram spoštovati stališče Vlade, ki tej prodaji prav tako nasprotuje in to čisto preprosto za to, ker je v nasprotju s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma. Seveda si kot Slovenec želim, da bi bilo čim več vodnih virov čim dlje v slovenskih rokah.”

Lendavski župan Janez Magyar vstop madžarskega kapitala pozdravlja. “Sedanji lastniki Term Lendava je zamudili vse priložnosti s tem, ko ni vlagal v to območje. Pomembno je, da bo novi lastnik poskrbel za dodano vrednost, to pa je dobro za nas, nenazadnje bosta hotel in termalna voda ostala tukaj. Če investicije gredo v pravo smer, v to smer pa spada tudi ustvarjanje novih delovnih mest, to za naše območje ne sme biti vprašljivo in je dobrodošlo.”