Temperature ta teden pod tridesetico

Zakorakali smo že globoko v poletje, pa tudi temperature so letnemu času primerne. Hvala bogu, ali pa tudi ne -kakor želite, kakšne posebne vročine ne beležimo, tako pa bo tudi ves teden, ki je pred nami. Dnevne temperature se tridesetice ne bodo dotaknile, najtoplejši dan dneva pa bo prav današnji.
Danes bo najtoplejši dan tega tedna. Temperature se bodo povzpele do 29 stopinj Celzija, kakšnih posebnosti ni pričakovati. Jutranje temperature se bodo gibale okrog šestnajstih stopinj Celzija, no, prav drugače pa bo že jutri. V noči na torek bodo padavine z nevihtami od severa zajele vso Slovenijo. Ponekod bo zapihal okrepljen severni veter. Osvežilo se bo. V torek zjutraj bodo padavine povsod ponehale, dan bo večinoma sončen z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Od 9. do 14. julija Sprva bosta Sredozemlje in južna Evropa preplavljena s toplim in suhim zrakom, ob koncu tedna pa kaže na prodor hladnejšega in bolj vlažnega atlantskega zraka proti srednji Evropi in Alpam. V četrtek in petek kaže na sončno vreme s popoldansko temperaturo blizu 30 stopinj. Od sobote naprej bo k nam pritekal hladnejši in bolj vlažen zrak, verjetnost padavin se bo povečala.

Območje visokega zračnega tlaka nad južno Evropo slabi. Hladna fronta je dosegla Alpe in bo v noči na torek prešla Slovenijo. Pred njo doteka k nam topel in postopno nekoliko bolj vlažen zrak. Jutranje temperature se bodo sicer čez celoten teden gibale med 13 in 16 stopinjami, dnevne razen današnjega dneva do 26, jutri le 21.

UV indeks raste

V ponedeljek bo sprva vpliv vremena na počutje ugoden, v drugi polovici dneva pa se bo pojavila zmerna obremenitev, ki bo največja v večernem času in v prvi polovici noči na torek. V torek bo vpliv vremena na počutje spet ugoden. Array UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost okoli 9, v gorah pa okoli 10. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice. Poteka druga polovica sezone cvetnega prahu pravega kostanja, je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo in sorodnim drevesom. V zraku bodo velike količine nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, pojavljala se bodo zrna lipe, ligustra (kaline) in kislice.