Temperatura pred evropskimi volitvami se višja: Poslancu Jožefu Horvatu na Facebooku ukradli identiteto

Kot kaže se pred evropskimi volitvami temperatura ozračja zelo hitro segreva. Pomurski poslanec Jožef Horvat (NSi) je včeraj preko svojega profila na socialnem omrežju Facebook sporočil, da se je pojavil lažni profil z njegovimi podatki in fotografijo. Na krajo identitete ga je opozoril en izmed njegovih sledilcev.
Že nekaj časa vzbujajo med uporabniki Facebook omrežja veliko pozornosti, predvsem pa zmede in tudi slabe volje, različni profili znanih osebnosti, tudi politikov. Gre za lažne Facebook profile, ki z dejanskimi osebami nimajo veliko, ali pa skoraj nič skupnega. Takšne kraje identitete je bil včeraj deležen tudi pomurski poslanec Jožef Horvat (NSi), na kar ga je opozoril en izmed njegovih prijateljev oziroma bolje rečeno sledilcev, kateremu je lažni Jožef Horvat tudi pisal.

Vsebina pogovora je bila sicer nekoliko nenavadna, se je strinjal dotični. “Neznanec je zlorabil mojo fotografijo ter moje ime in priimek. Gre za še eno spletno goljufijo, zato prosim bodite previdni in oddajte prijavo Facebooku, če vas kontaktira ta oseba, ki se pretvarja, da je jaz,” pa je svoje sledilce na Facebooku nemudoma obvestil pravi Horvat. V tem primeru je torej šlo za t.i. lažni profil oz. za preprosto krajo identitete, ki zavaja javnost in povzroča zmedo med uporabniki.

Ker omenjeni profili s poslancem Horvatom nima nobene povezave in gre pri tovrstnem početju za lažno predstavljanje oziroma krajo identitete, je potrebno zahtevati odstranitev lažnega profila. Prav zato velja za vse ostale Facebook uporabnike, da v izogib nadaljnjim nevšečnostim ukrepate preprosto tako, da takšne profile prijavite kar Facebooku, z nekaj kliki.

V tem primeru je šlo za strokovnjakom dobro poznani poskus t. i. socialnega inženiringa, kjer so neznanci prek sporočil, ki so navidezno prihajali od javno znane in zaupanja vredne osebe, želeli prevarati uporabnike omrežja Facebook, da bi ti denimo kliknili na kakšno neznano povezavo, všečkali kakšno stran ali morebiti od kakšnega ne tako veščega uporabnika prejeli ali celo izsilili denar. V takšni situaciji, tovrstni kraji identitete se lahko znajde vsak, a so takšne situacije največkrat “rezervirane” za bolj znane ljudi.