Tekmovanje v oranju: Slavila sta Darko Tibaut iz Male Polane in Primož Sukič iz Gornjih Slaveč

Na Gornjih Slavečih v občini Kuzma je minuli konec tedna potekal tradicionalni, že 21. Kmečki dan, kjer je hkrati potekalo tudi tekmovanje oračev Pomurja. Ob koncu žetve se kmetovalci po spravilu žitaric že vrsto let srečujemo z namenom, da se prijetno združi z koristnim. In zato je dogodek na Goričko privabil veliko ljudi zlasti tistih, ki živijo od ali s kmetijstvom in prav je tako, lepega vzdušja in množičnega obiska ni zmotila niti ploha, saj so organizatorji poskrbeli tudi za to.
Pomurski orači so se na tekmovanje pripravili že dva dni prej na pripravah, ki ga organizira Društvo oračev Pomurja in Biotehniška šola Rakičan v okviru Tabora oračev. Kmečki dan pa so uspešno pripravili Govedorejsko društvo skupaj z Kmetijsko svetovalno službo. Tako so se predstavila društva in posamezniki na stojnicah Krajinskega parka Goričko. Obiskovalci so imeli možnost ogleda sodobne kmetijske mehanizacije za obdelavo tal.

Orači so se zjutraj zbrali pri Hajdinjakovi kmetiji kjer so jim postregli z domačo šunko in tako v povorki skupaj s starodobniki krenili na tekmovalne parcele. Med prvim in drugim štartom je bila uradna otvoritev celotne prireditve kjer so vse prisotne pozdravili vodja tekmovanja Slavko Krpič, direktor Kmetijske zbornice Franc Režonja, predsednik sindikata kmetov, Franc Kučan, Boris Nikolas Erjavec pa je spregovoril v imenu Kmetijsko živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Spregovorili sta še ravnateljica Biotehniške šole Rakičan Simona Potočnik in direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, v imenu Govedorejskega društva pa predsednik Franc Zavec. Da občine podpirajo prireditve pa so spregovorili domači župan občine Kuzma Jože Škalič, župani občin Rogašovci, Edvard Miholič, Cankove, Danilo Kacjan, Puconci Ludvik Novak in Tišine Franc Horvat, ter podžupan občine Grad, Janez Ferko. Župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar je prisotne pozdravil tudi v imenu Društva oračev Pomurja, Zveze za tehniško kulturo Slovenije in Svetovne organizacije oračev ter predstavil pomen oranja in tekmovalne pogoje.

Ves čas prireditve, razstave, domače tržnice in tekmovanja so se obiskovalci lahko popeljali z fijakerjem in zato pripravljenimi kolami in starodobniki. V šotoru pa je bilo poskrbljeno za jedačo in pijačo ter veselo druženje ob zvokih domačega ansambla Coctail. Tekmovanje oračev na dvobrazdnih plugih krajnikih, obračalnih plugih, navadnih plugih in starodobnikih so se preizkusili v znanju in spretnosti tehnike kvalitetnega oranja, ki so jih ocenili sodniki. 22 oračev med njimi tudi ena tekmovalka Kumin Romana iz Biotehniške šole sicer doma iz Berkovcev so se potegovali za naslove najboljših v Prekmurju in Prlekiji in istočasno za pokal Kmetijsko živilskega sejma “AGRA.” vsi udeleženci oranja pa so dobili poleg pisnih priznanj tudi praktične nagrade, najboljši trije v vseh kategorijah pa pokale ki bodo še uradno podeljeni 24. avgusta na dan otvoritve sejma “AGRA.”

Rezultati tekmovanja za generalno uvrstitev, dvobrazdni plugi krajniki: 1. Darko Tibaut (Mala Polana), 2. Primož Sukič (Gornji Slaveči), 3. Jože Zver (Brezovici) itd.; Obračalni plugi: 1.Štefan Bakan (Gradišče), 2. Tilen Fujs (Sp. Ščavnica), 3. Tilen Vogrinčič (Puconci) itd.

Navadni plugi: 1. Primož Sukič (Gornji Slaveči), 2. Peter Kramar (Mala Polana), 3. Miha Serec (Gradišče) itd.; Starodobniki: 1. Franc Hajdinjak, 2. Vili Pozvek (oba Gornji Slaveči), 3. Franc Buček (Serdica) itd.

Priznanja in praktične  nagrade sta ob prisotnosti ravnateljice BTŠ Rakičan Simona Potočnik, podelila najboljša orača Slovenije Matej Sinic iz Puževcev in Igor Pate iz Zgornje Kamenje pri Novem mestu. Sicer pa bosta slovenska orača Matej Sinic in Uroš Pate skupaj s tehnično ekipo v sestavi: Jože Sinic, Igor Pate, Igor Hrovatič in Marjan Kardinar, odpotovala v ZDA – Minnesota, na Svetovno tekmovanje oračev. Mimogrede naj omenimo še, da bo 13. in 14. septembra 2019 Državno tekmovanje oračev Slovenije, in sicer na posestvu Panvite v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah, ko bodo praznovali tudi 10. obletnico Svetovnega prvenstva oračev leta 2009. Poleg slovenskih oračev organizatorji pričakujejo tudi orače iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske.

Kakorkoli že, na tekmovanji na Gornjih Slavečih se je potrdilo, da sta najboljša v Prekmurju, z dvobrazdnimi plugi krajniki Darko Tibaut, na obračalnih pa Štefan Bakan, v Prlekiji pa s krajniki Matjaž Nedok in obračalnih Tilen Fujs. “Pomembno je poudariti, da se je letos udeležilo skoraj polovica mladih oračev kar je zelo vzpodbudo in obetajoče da prihaja nova mlada generacija tekmovalk in tekmovalcev, ki bodo nasledili naše najboljše pomurske orače, udeležence svetovnih in evropskih tekmovanj v preteklosti:, kor so Štedan in Blanka Bukvič, Bela Brglez, Anton Gider, Jože Režonja, Jože Zver, Štefan Panker, Anton Nežič, Štefan Bakan, Štefan Cigut ter Matej Sinic. Dobro strokovno delo v Biotehniški šoli Rakičan tako že daje dobre rezultate in upamo samo da bo Tabor oračev pod vodstvom Dejana Kočiša in strokovnih mentorjev naših najboljših oračev še vztrajal naprej z prenosom znanja na mlade generacije,” je zadovoljen po dogodku na Gornjih Slavečih povedal predsednik Društva oračev Marjan Kardinar, ki je omenil tudi pomen oranja v kmetijstvu za optimalno pridelavo kmetijskih pridelkov in preskrbo s hrano.

Na tovrstnih tekmovanjih se namreč izmenjujejo izkušnje, znanje in osvajanje novih tehnologij, kar je pomembno za uspešno delo v kmetijstvu in ekonomski rezultat celotne pridelave hrane. Zaželel je, da se mojstrstvo dobrega oranja prenašalo na čim širši krog kmetov, zlasti mladih, zato je pomembno, da se v tekmovanja vključujejo tudi kmetijske šole. Oranje je namreč eno izmed najstarejših kmetijskih opravil, iznajdba pluga pa je ena od najpomembnejših iznajdb v zgodovini človeštva, saj je plug omogočil, da so ljudje pridelali dovolj hrane za preživetje.

Oranje

“Zgodovina oranja se je tudi na Goričkem začela s kamnitim orodjem, t.i. kamnito sekiro pred več tisočletji in se postopoma modernizirala, najprej z vleko živali, nato z vleko z manjšimi in nato z večjimi traktorji, najprej plitko, nato vse globlje – in zmeraj v kožo Zemlje, ki nas hrani. In prst je čudežna, živa, tvarina, ki je nastajala tisočletja zato, da iz nje raste in daje hrano vsem, ki hodimo in se vozimo po njej. Od tega kako ravnamo s prstjo, tlemi je in bo odvisen obstoj človeka in vsega živega. In samo človek jo zna tudi uničiti, zastrupiti in onesnažiti z rastlinami, ki mu postanejo nadležne kot npr. pelinolistna ambrozija,” pravi direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, ki je bila ponosna, da so na dogodku bile tudi stojnice “Goričkoga drüjštva za lepše vütro,” ki so jih pripeljali in postavili delavci JZ Krajinski park Goričko. Na 10 stojnicah je bila na voljo ponudba Slavečkih in okoliških kmetij, vmes se je predstavil tudi JZ Krajinski park Goričko z razstavo živih, najpogostejših tujerodnih invazivnih rastlin, ki so “preplavile” Goričko.