Tekači miru v Slovenijo vstopili v Dolgi vasi in pot nadaljevali do razglednega stolpa in od tam naprej

Mednarodna ekipa tekačev s plamenico miru se je minuli četrtek ustavila na razglednem stolpu Vinarium v Dolgovaških goricah. Tek Miru je globalen štafetni tek, skozi katerega ljudje s plamenico, ki gre iz rok v roke promovirajo mir, prijateljstvo in harmonijo. V Slovenijo so letos vstopili v Dolgi vasi.
Mednarodna zasedba tekačev, ki je včeraj v Dolgi vasi iz sosednje Madžarske vstopila v Slovenijo, gre za tekače iz Avstrije, ZDA, Madžarske, Portugalske, Gvatemale, Srbije in Rusije pod vodstvom Angleža Devashisha Torpyja, se je med drugim ustavila pri razglednem stolpu Vinarium v Dolgovaških Goricah in se nanj tudi povzpela. Do Vinariuma je skupno priteklo 14 tekačev, na ploščadi pod stolpom pa jih je pričakal in tudi nagovoril lendavski župan mag. Anton Balažek.

Letos sicer del trase poteka po slovenskem ozemlju, natančneje po pomurskem in štajerskem delu. Ekipa tekačev je zatem iz Dolgovaških goric tek nadaljevala v Lendavo, pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava pa se je ustavila še enkrat. Tam je sledila predstavitev teka osnovnošolcem, za tem pa so skupaj odtekli krog po atletski stezi. Za tem so se tekači okrepčali in se odpravili naprej proti Veliki Polani. Tudi tam so se ustavili pri tamkajšnji devetletki in nadaljevali pot do Odrancev, kjer so jih sprejeli na igrišču osnovne šole in jim pripravili bučen sprejem z bogatim programom.

Iz Odrancev je sledil tek proti Radencem. Tam so se ustavili pred občinsko zgradbo, kjer jih je pozdravil župan Janez Rihtarič, za tem pa je sledilo okrepčilo pri tamkajšnji osnovni šoli. Osem učencev (Nik GolubNina KlemenčičTim LovrecZala PodlesekŠpela PovalejKaja Rihtarič in Allison Žnidarič) se je s tekači podalo proti Gornji Radgoni, z njimi pa je tekel tudi Tomaž Pivec, ultramaratonec in mojster karateja in Ju-Jitsa. V Gornji Radgoni jih je sprejel podžupan občine, Robert Žinkovič. Včeraj so tekačem na Ptuju pripravili večji sprejem, ti pa so se s tekom podali naprej proti Mariboru.

Tek miru je največji svetovni štafetni tek za mir. S plamenico miru se teče že od leta 1987 dalje. V tem času je plamenica miru obiskala že 155 držav, preteklo pa se je z njo preko 600 tisoč kilometrov. Milijoni ljudi so držali plamenico miru ter se pridružili skupni želji za mir. Teče se na vseh kontinentih sveta. Letos je po Evropi krenila na pot konec februarja iz Sofije, glavnega mesta Bolgarije, pot pa bo zaključila konec oktobra v Lisboni na Portugalskem. Tedaj bo za njo letošnjih 24 tisoč kilometrov.

Fotografije: Lendava in Odranci