Teden poostrenega nadzora nad tovornjaki in avtobusi

Slovenski prometni policisti v tednu od 24. do 30. julija 2017 po vsej državi izvajajo evropsko usklajen poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.
Pri voznikih tovornjakov in avtobusov bodo ugotavljali kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov. Preverjali bodo tudi psihofizično stanje voznikov, tehnično brezhibnost vozil, pritrjenost tovorapreobremenjenost vozil, ustreznost listin ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi.

Več pozornosti pa bodo tokrat namenili pripetosti voznikov tovornih vozil in avtobusov. Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa za leto 2016 so se namreč v zvezi z neuporabo varnostnega pasu vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so namreč pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 odstotkih (potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju v 63 odstotkih), vozniki avtobusov pa v povprečju le v 36 odstotkih.

“Z akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov želimo spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti na evropskih cestah. Prvi del akcije smo izvedli februarja, tretji del bo potekal oktobra letos; akcijo med evropskimi državami koordinira Tispol, evropska mreža prometnih policij.”