Teden pisanja z roko: “Možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico”

Teden pisanja z roko 2021 poteka od 18. do 22. januarja 2021 pod vodstvom Društva Radi pišemo z roko in ob podpori Zavoda RS za šolstvo ter uglednih slovenskih podjetij. Osrednja tema tedna je letos Pišem pismo prijatelju.
Osrednja tema Tedna 2021 je Pišem pismo prijatelju. To je široka tema, ki omogoča kreativnost v največji možni meri. Besedo “prijatelj” lahko razumemo v širšem pomenu besede. To je lahko sošolec, mama, oče, babica, dedek, brat, sestra, sosed ipd. Lahko pišete komer koli, tudi predsedniku države. Zaupajte jim, kaj vas teži.

V času epidemije se je še bolj izkazalo, da je postalo tipkanje dominanten način pisanja, tako pri mlajših kot pri starejših, izobraževanja na daljavo brez računalnika in drugih digitalnih medijev in dela na daljavo ne bi bilo mogoče organizirati. A prav to spoznanje nas opozarja, da je treba prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega, so zapisali v društvu Radi pišemo z roko.

Ali ste vedeli, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico? Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši. Ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se v tednu od 18. do 22. januarja odvija Teden pisanja z roko, osrednji letni dogodek, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko.

Letos se še posebej dobro zavedamo, da izobraževanja na daljavo brez računalnika in drugih digitalnih medijev ne bi bilo mogoče organizirati. A prav to spoznanje nas opozarja, da je potrebno prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega. Nihče nima takšne pisave kot vi, zato pisanje z roko ohranja individualne, ne le strojne sledi. “Pisanje z roko je skoraj kot človeški DNK – niti ena pisava ni povsem enaka drugi, vsaka je čisto svoja in posebna,” je med drugim ob Tednu pisanja z roko zapisala tudi ministrica Dr. Simona Kustec.