Takšno bo vreme za prvomajske praznike

Pred nami je za nekatere kar šest dela prostih dni. In zato se je seveda povpraševanje »po vremenu« precej povečalo. Zavedati se moramo, da smo v času, ko je vreme običajno raje spremenljivo kot stabilno.
Letos nam je sicer že pred prazniki postreglo s skoraj celim tednom res stabilnega sončnega in zelo toplega vremena. Povprečne dnevne temperature so letos aprila že od 1. ves čas nad povprečjem, od tega samo 7 dni nekoliko pod zgornjo mejo pričakovanega odstopanja povprečne vrednosti. Očitno bo april letos precej toplejši od povprečja.

Ni pa seveda vedno tako. Pred dvema letoma je bil sicer april kot celota stopinjo in pol pretopel, a je bil zaključek meseca precej hladen. Zagotovo se spomnite pozebe, ki je prizadela velik del Slovenije, 27. aprila je marsikje po nižinah tudi snežilo. Podobno, a bolj sneženo, je bilo za prvomajske praznike leta 1985. Ohladilo se je proti koncu aprila, 30. je bila ponekod po nižinah slana. Sneg je zapadel 28. aprila (v Ljubljani 12 cm, v Ratečah dobrih 30 cm), nato pa še 2. maja (Ljubljana 8, Novo mesto 9, Celje 12 in Rateče kar 45 cm!). Skratka, scenarij, ki se ga dandanes ne bi sramovali niti pozimi! In kako kaže vreme letos?

Po današnjem prehodu hladne fronte, ki bo prinesla nekaj dežja in manjšo prehodno ohladitev, bo vreme kar solidno. Ob morju danes dežja ne bo. V petek bo precej jasno, burja bo oslabela in popoldne bo že zapihal severozahodnik. Burja bo ohladila morje, tistih 18 °C je bilo le površinskih. V soboto in nedeljo bo dokaj sončno z nekaj kopaste oblačnosti. V zaledju slovenske Istre bo popoldne lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, ob morju pa ne. V ponedeljek bo še nekaj več spremenljive oblačnosti z možnostjo kakšne plohe, se bo pa malo ohladilo. Suho bo tudi v torek in sredo, a bo na nebu takrat kar precej koprenaste oblačnosti, ki utegne biti občasno kar gosta. Skratka, še največ možnosti za kakšno ploho bo v ponedeljek.

Nekoliko drugačna zgodba bo v gorah. Danes bo v visokogorju nad okoli 2000 m zapadlo nekaj snega, ne veliko. Jutri bo večino dneva oblačno in ponekod tudi megleno, a suho vreme. V soboto in nedeljo bo zjutraj delno jasno, čez dan pa bo nastajala kopasta oblačnost in popoldne tudi posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Bolj oblačno bo spet v ponedeljek, ko nas bo prešla oslabljena hladna fronta in prinesla nekaj dežja. V torek in sredo bo večinoma suho vreme.

Za delo, zabavo in športne aktivnosti na prostem bo v preostalem delu Slovenije prevladovalo sončno in večji del dneva suho vreme. Petek bo dopoldne bolj kot ne oblačen, popoldne pa se bo jasnilo. Sobota in nedelja bosta sončni s kakšno popoldansko ploho. Pihal bo jugozahodni veter. Temperature bodo spet lahko okoli 28 °C. Kakšna ploha bo lahko tudi v ponedeljek, ko bo spet malo manj toplo. V torek bo suho, v sredo pa morda spet kakšna ploha.