Tahograf namesto delovnega časa beležil le voznikov počitek

Pomurski policisti so na pomurski avtocesti A5 znova obravnavali goljufanje s tahografom. Čeprav policisti takšne kršitelje zaradi velike gostote tovornega prometa težko odkrivajo, priznavajo, da jih ni malo. To dokazuje tudi naslednji primer.
Policisti Postaje prometne policije M. Sobota so v začetku meseca avgusta na pomurski avtocesti, izven naselja Dragotinci, zaustavili in kontrolirali slovenskega voznika tovornega vozila. Pri kontroli vgrajenega digitalnega tahografa je bilo pri 24-urnem izpisu podatkov aktivnosti voznika ugotovljeno, da tahograf namesto delovnega časa vožnje beleži le voznikov počitek.

Pri pregledu 24-urnih izpisov aktivnosti voznika in prevoženih kilometrih so bili na tahografu, kljub opravljeni vožnji zabeleženi le prevoženimi kilometri, kateri so bili ob zaustavitvi isti, kot prejšnji dan, ko je voznik parkiral vozilo. Obstajal je sum, da je enako število prevoženih kilometrov, kljub nadaljnji vožnji posledica manipulacije naprave z elektronskim vezjem na digitalnem tahografu, kar je bilo ugotovljeno in potrjeno na izrednem tehničnem pregledu.

Zoper voznika in samostojnega podjetnika sledi odločba prekrškovnega organa PU M. Sobota. Kazen za samostojnega podjetnika je od 6000 do 24000 evrov, za voznika pa od 2000 do 5000 evrov