Svoja vrata danes ponovno odprli frizerji

Vlada je na minuli sobotni dopisni seji izdala Odlok o dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki zje začel veljati danes. Z odlokom se tako dopolnjujejo dejavnosti, ki se jih umešča med izjeme. To so tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter storitve frizerskih salonov. Odlok bo v veljavi do vključno 4. januarja 2021.
“Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, je 16. novembra 2020 začel veljati nov Odlok, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. V času od vstopa veljavnosti odloka so bile identificirane potrebe po izvajanju določenih dodatnih dejavnosti, ki so potrebne za delovanje družbe, njihova narava dela pa, upoštevaje omejitve iz odloka, omogoča njihovo kontrolirano izvajanje in zagotavljanje ustreznih ukrepov za preprečitev širjenja okužb,” so zapisali v sporočilu za javnost po seji.

Od danes naprej tako lahko obratujejo tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter frizerski saloni. Vlada je sicer frizerske salone, cveličarne, avtopralnice in kemične čistilnice ter v manj okuženih regijah tudi trgovine z oblačili in športno opremo odprla 15. decembra, odprte pa so bile do 23. decembra, pred dvema dnevoma pa so jih zaprli. Zdaj se nazaj odpirajo le frizerski saloni. Vlada je podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji ter Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Kot izjema od prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, in sicer v muzejih in galerijah, se dodaja statistična regija Primorsko-notranjska, saj to upravičuje število okuženih v zadevni statistični regiji. Povedano bolj po domače, tudi v Primorsko-notranjski regiji se lahko odprejo muzeji in galerije.

Zaščitne maske ostajajo

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za:

  • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
  • učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku,
  • vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci,
  • višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
  • osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.

Za te izjeme se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.