Sveti Jurij ob Ščavnici: Ker se občinski svetniki in župan ne morejo dogovoriti, prepotrebnega novega vrtca še ni

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici rešujejo prostorsko stisko v tamkajšnjem vrtcu. Zdajšnji je premajhen za vse otroke v kraju, zato nujno potrebujejo novega. Do tod ni težav, tudi odgovorni na tamkajšnji Občini se s tem strinjajo, a kaj, ko se občinski svetniki in župan nikakor ne morejo dogovoriti, kje naj stoji novi vrtec in kako velik naj bo.
Vrtec, ki je trenutno kamen spotike med občinskimi svetniki občine Sveti Jurij ob Ščavnici in županom te občine, je za vse otroke, ki ga obiskujejo, trenutno premajhen. Omenjeni vrtec so v kraju odprli leta 2004, , kar pomeni, da ta niti ni tako star, a so se že leto dni kasneje pojavile težave s prostorom v njem. Vrtec obiskuje 128 otrok (vrtec jih sicer lahko sprejme največ 58) in če je večina teh v matičnem objektu, so kar tri skupine otrok v učilnicah tamkajšnje osnovne šole, ki z vrtcem tudi upravlja. Prostorska stiska je celo takšna, da so večnamenski prostor bili primorani spremeniti v igralnico.

“Na novi vrtec čakamo že od leta 2011. Takrat so namreč pristojni začeli z zbiranjem dokumentacije,” je dejal ravnatelj tamkajšnje osnovne šole, Marko Kraner. Občina je doslej za dokumentacijo odštela že zajeten kup denarja, šlo naj bi za kar 70.000 evrov, a se gradnja še kar ne začne. Odzivi staršev so, ob takšnem burnem dogajanju okrog vrtca precej podobni: Izražajo ogorčenje ter zaskrbljenost. Vrednost celotne investicije bi bila okrog dva milijona evrov in pol, Občina pa bi se zanjo morala zadolžiti. Kljub temu, da bodo občinski mlini mleli, pa rešitve najbrž hitro še ne bo na vidiku.

Ugotavljamo, da je trend priseljevanja oz. ostajanja v naši občini obetaven, tudi za demografsko sliko,” je dejal župan Občine, Anton Slana. Problematiko predstavljata predvsem dva projekta za gradnjo novega vrtca, eden z veljavnim gradbenim dovoljenjem (za vrtcem) in drugi v obliki idejne zasnove (pred vrtcem). Projekt z veljavnim gradbenim dovoljenjem je, po besedah župana, premajhen, glede na višanje rodnosti v kraju, zato je sam predlagal novo lokacijo, kjer bi lahko zgradili večji vrtec, da v prihodnje ne bo takšnih ali podobnih težav. Težav pa ne povzroča le izgradnja vrtca, ampak tudi uskladitev glede proračuna. Prostorov bo menda zmanjkalo tudi v tamkajšnji devetletki.

Foto: Večer