Svet Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava sprejel proračun za letošnje leto

Na minuli 13. redni seji, ki se je odvijala preko videokonference, so člani sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava sprejeli proračun za letošnje leto. Največ sredstev bo narodna skupnost porabila za svoje delovanje, programe in investicije.
Po sprejetju zaključnega računa za lansko leto, so člani sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava sprejeli proračun za letošnje leto. Seja sveta se je odvijala preko spletnega videokonferenčnega sistema Zoom. Letošnji proračun omenjene skupnosti ima dva večja vira, to sta Urad Republike Slovenije za narodnosti, sredstva katerega skupnost prejme preko Občine Lendava ter Ministrstvo za gospodarstvo.

V proračunu za letošnje leto so odhodki enaki kot lansko leto, nekatere postavke pa so pripravljavci gradiva spremenili zaradi epidemije. Med drugim so poudarili, da bodo programe izvajali v okrnjeni obliki, nekaterih pa žal (tudi) letos ne bodo mogli uresničiti. Epidemija sicer vpliva tudi na delovanje narodne skupnosti, s takšno težavo pa so se soočali že prejšnje leto. Epidemija je denimo “odnesla” njihovo največjo prireditev, Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe.

Madžarska samoupravna narodna skupnosti Občine Lendava bo tako v letošnjem letu razpolagala z okrog 380 tisočaki, prav takšne višine pa bodo tudi odhodki. Letošnje leto omenjena skupnost načrtuje praznovanje 25. obletnice obstoja, katero bi morali obeležiti že lansko leto, spominski dan Göyrgya Zale bo izveden preko spleta, ob minulem madžarskem narodnem prazniku 15. marca pa so organizirali le polaganje vencev.

Skupnost namerava sodelovati tudi pri poletnem dogajanju v organizaciji Občine Lendava ter organizirati Dan ribje juhe, a je to vse pod vprašajem, saj je izvedba odvisna od epidemiološkega stanja. Načrtujejo organizacijo poletnega tabora za mlade, pod naslovom Ostani doma. Narodna skupnost bo podprla delovanje institucij, razpisa za delovanje društev pa letos ne bo. A v kolikor bodo društva programe izvajala in bodo zaprosili za sredstva, jih ne bodo zavrnili. Največji projekt skupnosti je trenutno ureditev etnološke hiše v Dolini. Do sedaj je v ta namen bilo porabljenih nekaj več kot 570 tisočakov.