Sušno obdobje se bo zavleklo še v meteorološko jesen

Nastopili so bolj vremensko prijazni dnevi, vročina je v zadnjih dneh nekoliko popustila. V preteklem vikendu je povsod po Sloveniji deževalo. Jutra so bila v začetku tedna sveža, najnižje jutranje temperature zraka so bile od 4 do 10, na Primorskem do 18 °C.
Dnevi po prehodu fronte so se segreli le na od 22 do 27 °C. Za popolno slovo od suše je bilo dežja premalo. V večjem delu Slovenije so bile količine dežja med 20 in 30 mm, na Obali, v delu osrednje, jugovzhodne Slovenije ter severovzhoda pod 20 mm. Največ dežja, več kot 40 mm, je padlo le v višje ležečih predelih. 

Na najbolj s sušo prizadetih območjih je dež namočil le površinski sloj tal. Količine dežja zadostujejo za nekaj dni, primanjkljaj meteorološke vodne bilance v sušno najbolj prizadetih območjih se je ponekod rahlo popravil, vendar poškodovanosti zaradi suše kmetijske rastline več ne morejo ubežati. 

Padavine so bile ugodne le za travinje, vznik strniščnih posevkov, jesenske zelenjadnice in trajne nasade. Še vedno pa padavine niso bile zadostne, da bi popravile padavinsko sliko letošnje vegetacijske sezone. Na jugovzhodu je v letošnjem poletju padlo le 48 % dolgoletnih padavin. 

Ker spet prihaja obdobje vročega vremena, se bo na najbolj ogroženih območjih stanje ponovno poslabšalo. Kmetijska suša se bo tam nadaljevala. 

Vodnatost rek po državi je v veliki večini mala. Številni vodotoki imajo za poletje značilno sušno vodnatost, posamezne struge manjših rek so suhe. Mura in Drava še ohranjata velik in srednji pretok, a se le-ta zmanjšuje.

Tudi v drugi polovici avgusta gladine podzemne vode večjega dela države ostajajo podpovprečne. Najbolj pozitiven vpliv so imele padavine v Prekmurju, kjer se je padavinska slika preteklega tromesečja popravila na skoraj povprečno vrednost. Vegetacijski primanjkljaj meteorološke vodne bilance, ki v Murski Soboti znaša 230 mm, se je zmanjšal na raven sušnih razmer. Kljub temu nepopravljive posledice suše na sušno občutljivih kmetijskih kulturah ostajajo, trenutno ugodnejšo vodno preskrbo v površinskem sloju tal pa bodo izkoristili strniščni posevki, travinje in trajne kulture.

Vremenski izgledi do 1. septembra

V celotnem obdobju bo nad južno polovico Evrope vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo od jugozahoda dotekal razmeroma suh in zelo topel zrak. Prevladovalo bo sončno vreme, več dnevne oblačnosti bo v hribovitem svetu severozahodne Slovenije. Najvišje dnevne temperature se bodo dvigale nad 30 °C. Nadaljevalo se bo suho vreme, največja verjetnost za krajevne nevihte je v četrtek, 24. avgusta in v ponedeljek, 28. avgusta, pa še to le v gorskem svetu.