Streljaj čez mejo vabijo: Kino je znova IN v Murskem Središću

Od letošnje jeseni je Center za kulturo v Murskem Središču pričel z rednimi predvajanji najnovejših filmske naslovov. Kino v Murskem Središću je imel pomembno vlogo pri izobraževanju številnih generacij občanov Murskega Središča, pa tudi celotnega severozahodnega Međimurja. Filmi so bili predvajani že pred letom 1959, ko je bil uradno ustanovljen kino Rudar, in od takrat je bila dvorana vsakič napolnjena do zadnjega mesta.
Z uvedbo videotek, pozneje pa interneta, ki v zelo kratkem času v vsak dom prinese najnovejše filme, je priljubljenost kinematografije povsod upadla. Ta proces v Murskem Središću je pospešilo tudi dotrajano stanje takratnega kina, ki je bil leta 2003 dokončno zaprt. To stanje je trajalo desetletje in pol, dokler je bil kulturni dom vnovič slovesno odprt na dan Svete Barbare leta 2017. Skozi leti 2018 in 2019 so se gledalci postopoma vračali v osrednji dom kulture, ki je vrhunec doživel v adventnem letu 2019, ko je bila dvorana polna tudi čez dan. Leto 2020 naj bi prineslo korak naprej, nabavljena je bila tudi oprema za projekcijo najnovejših filmov, a je pandemija koronavirusa vse načrtovane procese zavrla.

Jeseni so vnovič pričeli izvajati redni program in program za otroke, ki se je izkazal za zelo uspešnega. Vsako nedeljo je dvorana bolj polna, minulo nedeljo, 3. oktobra, na zadnje dogodivščine Petra Zecimirja, pa je bila dvorana napolnjena skoraj do zadnjega sedeža, seveda ob spoštovanju epidemioloških ukrepov in priporočil. “Otroci so za nas še posebej pomembni, saj so tako sedanje kot prihodnje občinstvo,” so poudarili čez mejo.

“Kino ima v našem mestu desetletno tradicijo, nekdanjo kino dvorano smo prenovili in opremili, danes pa je to kulturno središče, zagotovili pa smo tudi najboljše pogoje za predvajanje filmskih uspešnic. Vsak vikend je vse več obiskovalcev kino predstav, kar je dokaz, da smo svoje delo dobro opravili. Poleg projekcij filmov je še veliko drugih odličnih programov, ki nam dajejo povsem drugačno razsežnost kulturnih in zabavnih vsebin v najsevernejšem mestu Hrvaške, vabljeni pa so seveda tudi vsi ostali iz Međimurja, Prekmurja in vseh drugih regij,” je poudaril župan mesta Mursko Središče, Dražen Srpak.

Nadaljevanje sledi to nedeljo ob 10.00 uri, ko prihaja Mesečevo gledališče in predstava “Striborov gozd”. Poleg tega bo v petek, ob 19.00 uri koncert Zagrebškega pihalnega tria, ki bi moral pritegniti vse ljubitelje klasične glasbe. V soboto, ob 20.00 uri, je na sporedu film Vsi svetniki mafije, ki govori o odraščanju legendarnega Tonyja Soprana. Blagajna se odpre uro pred vsakim programom, možno pa je dobiti tudi vstopnice za vse prihajajoče dogodke. Večino dogodkov je financiral projekt “Cross Cultural Tool Kit,” nekateri pa so bili sofinancirani prek razpisov tamkajšnjega Ministrstva za kulturo. Vsi dogodki do konca koledarskega leta so za občane brezplačni.

Posebnost je, da so filmi za občane popolnoma brezplačni. Po zaslugi mesta Mursko Središće, ki je partner v projektu “Cross Cultural Tool Kit,” ki ga izvaja z mestom Lenti iz Madžarske, gledalci svojo vstopnico prevzamejo na blagajni dvorane, ki se odpre uro pred dogodkom. Vsako soboto in nedeljo vas čakajo najnovejše filmske uspešnice, nedelja pa je rezervirana za otroke. To soboto je na sporedu film “All Saints Mafia,” saga o mladem Tonyju Sopranu, do konca leta pa vas čaka kopica uspešnic, med drugim tudi zadnji James Bond, ki je na sporedu 30. oktobra. Vstopnice so brezplačne.

Za ogled filmov ni potrebno covid potrdilo, obvezno je nošenje maske in upoštevanje predpisanih ukrepov (razmak in podobno). Brezplačne projekcije vas čakajo do konca koledarskega leta, vse to pa bo le uvod v bogat adventni čas v mestu rudarjev, ki prinaša bogat glasbeni, gledališki in kino program, prilagojen za vse starosti. Zorica Kondža, Tereza Kesovija, Lidija Bajuk, Sestre Palić, Ludens Teatar, Orkester Scifidelity, Mala opera in lokalna kulturno -umetniška društva ter zbori so le nekateri izmed nastopajočih, ki bodo popestrili praznično obdobje v Murskem Središću. Vse se bo končalo s silvestrovo opoldne, ko bo občane zabavala skupina Tragovi, točno ob polnoči pa bo zakuril novoletni ognjemet. “Ponavljamo, vse vsebine so popolnoma brezplačne, več kot dobrodošli pa so tudi državljani sosednje Slovenije,” zaključujejo.

Oglasno sporočilo