Ostalo

#stopalaUpora tudi v Lendavi

Množična zbiranja v času pandemije niso dovoljena, vseeno pa ljudje najdejo več različnih načinov, da izrazijo svoja nestrinjanja, ter tako nekako nadomestijo množične proteste. Po vzoru Ljubljane, papirna stopala so namreč tam zalepili pred Državni zbor, slednja zalepili tudi pred vhod lendavske Upravne enote.
“Ker ne morem protestirati fizično, me bodo pred parlamentom zastopala moja stopala. Občrtam svoja stopala na papir, jih izrežem, napišem svoje sporočilo vladi ali zgolj svoje ime in jih odnesem pred parlament. Stopala pritrdim s svaljkom lepilnega traku na spodnji strani. Protest pričnem v sredo 22. aprila ob 18. uri,” se glasi en izmed zapisov na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook. Ta so se pojavila tudi pred lendavsko Upravno enoto, o slednjih pa je naše uredništvo obvestil en izmed naših bralcev. Ker protestov, kakršnih smo poznali, še lep čas ne bo, razlogov zanje pa je veliko, nenehno vznikajo nove ideje, kako uveljaviti pravico do protesta, ki jo imamo državljani demokratičnih družb.

In zakaj tokrat #stopalaUpora?

“Slovenska vlada s svojimi potezami bolj kot epidemija povzroča kaotične razmere v državi, vse bolj očitno izkorišča epidemijo za vzpostavljanje policijske države, s tem ko povečuje pooblastila policiji, uvaja uporabo paralizatorjev, skuša povečati pooblastila vojski in spodbuja strah in nestrpnost do migrantov. Prvi vladni ukrep poleg kadrovskih menjav je bilo permanentno zvišanje lastnih plač, ki mu je sicer sledilo začasno znižanje in hkrati možnost 200% zvišanja samo zaslužnim po presoji nadrejenih, pri tem pa v ukrepih za omilitev posledic epidemije izključi najranljivejše skupine prekarnih prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki se že sicer spopadajo z revščino.

Da bi onemogočila vsakršno nasprotovanje svoji samovolji, je čez noč z ustavno spremembo zmanjšala možnost referendumskega odločanja. Prav tako čez noč je vrgla na cesto študentke in študente iz študentskih domov, kjer so bili v samoizolaciji, in jih prepustila lastni iznajdljivosti. Ni poskrbela za zaščito starejših in zaposlenih v domovih za ostarele, kjer je največji delež umirajočih za koronavirusom v Sloveniji. Vpleta se v sumljive posle z nakupi zaščitne opreme, prebivalke in prebivalce kaznuje za sprehajanje ob slovenskih obalah z omejevanjem gibanja med občinami, najvišji predstavniki politike pa se kažejo v gručah brez vsakršne fizične distance ali zaščite. Opravičili so se in vse je v redu. Ostalim pa so do zdaj izstavili že za čez 20 tisoč evrov glob! Situacija je z vsakim dnem bolj nevzdržna. Ohranjamo distanco, ne bomo pa tiho,” so še zapisali na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook.