Stečaj podjetja Arum: Nekdanji delavci Mure večinoma poplačani

Podjetje Arum je 1.7.2019 zapustilo vseh 245 delavk in delavcev, saj je lastnik in direktor družbe Dušan Gomboc vložil predlog za stečaj. Gomboc je zaposlene takrat seznanil s svojo odločitvijo na jutranjem zboru delavcev, kjer jim je prav tako povedal, da za podjetje ni uspel dobiti državne pomoči, s pomočjo katere bi umaknili blokado bančnega računa podjetja. Podjetje je Finančni upravi, iz naslova neplačanih prispevkov bilo dolžno 210 tisoč evrov. Stečajni upravitelj je prodal skoraj vse premoženje, delavci bodo večinoma poplačani.
Potem ko Arum že nekaj časa ni poravnal prispevkov za zaposlene, jim je dolgoval še obrok lanskega regresa, polovico aprilske plače, majsko in tekoči regres. Vodstvo se je takrat sestalo tudi s predstavniki ministrstva za gospodarstvo, a neuspešno. Podjetje je leta 2018 končalo sicer s skupno 260 tisoč evri izgube. Večina delavcev je morala skozi pekel stečaja že dvakrat. Po prvem stečaju so ostali praktično brez vsega, pa čeprav so jim nekateri odvetniki obljubljali drugače, na koncu je nekaj delavcev morali plačati še stroške pravdanja. Tokrat so čez stečaj šli že tretjič.

Podjetje Arum, ki je zraslo na pogorišču Mure, je bilo tam edino tekstilno podjetje. Stečajni upravitelj Igor Bončina je do sedaj prodal skoraj vse premoženje, tudi 4.000 kosov Murinih oz. Arumovih oblačil. Stečajni postopek bi se naj zaključil marca prihodnje leto, delavci pa bodo, po besedah Bončine, dobili poplačanih večino terjatev. “Poplačani so bili ločitveni upniki, torej Finančna uprava RS, konec meseca novembra bodo delno poplačane tudi delavske terjatve, kar pomeni okrog 92 odstotkov, s tem, da je potrebno vzeti v račun, da jih je poplačal že tudi jamstveni sklad,” je za RTV Slovenija dejal Bončina.