Ste vedeli? Danes je evropski dan oživljanja

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje “Evropski dan oživljanja” oz. “European Restart a Heart Day.” Nenaden srčni zastoj je namreč eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah.
Tudi v Sloveniji vsako leto srčni zastoj doživi okoli 1600 ljudi, stotine pa jih umre, ker jim očividci (ki so prisotni v do 70 % primerov) ne znajo pomagati, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.

Evropski dan oživljanja 2017 bo potekal pod geslom “Vsakdo lahko reši življenje,” s katerim želijo poudariti ravno pomen slehernega očividca za preživetje sočloveka. Glavni nosilec aktivnosti ob Evropskem dnevu oživljanja 2017 je Slovenski reanimacijski svet v sodelovanju s partnerjem Rdečim križem Slovenije in medijskim partnerjem Valom 202.

5 dejstev o srčnem zastoju in pomenu takojšnjega oživljanja

– Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, tudi v Sloveniji: v Evropi vsako leto doživi srčni zastoj med 350.000 in 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 (oz. 4-je dnevno).
– Takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelihpo srčnem zastoju.
– Defibrilacija v času 3-5 minutpo kolapsu lahko poveča delež preživelih na 50-70 %.
– Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživaljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 %, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50 – 70 % laikov.
– Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 %. Očividec, ki izvaja temeljne postopke oživljanja 3 do 4-krat poveča verjetnost preživetja.

Vsakdo – tudi otroci – lahko reši življenje

Najbolj bi delež očividcev, ki oživljajo, povečalo obvezno učenje šolskih otrok. Do 70 % vseh srčnih zastojev, ki se zgodijo izven bolnišnice, se namreč zgodi v prisotnosti družinskih članov, prijateljev in drugih očividcev. Vendar pa v zgolj redkih državah oživlja 60-80 % laikov/očividcev, v večini držav je ta delež daleč pod 20 %. Najbolj bi ta delež povečalo obvezno nacionalno učenje šolskih otrok.

Ob Evropskem dnevu oživljanja 2016 je Slovensko združenje za interno medicino s sopodpisniki na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS naslovilo pobudo “Otroci rešujejo življenja,” s katero pozivamo k uvedbi obveznega 2-urnega nacionalnega izobraževalnega programa iz temeljnih postopkov oživljanja. Pobuda otroci rešujejo življenja. Nanjo do danes še nismo prejeli odgovora ministrstva, v Slovenskem reanimacijskem svetu pa smo v skladu s pobudo vložili tudi predlog dopolnitve Zakona o osnovni šoli.