Ste kupili zaseko kmetije Kolar iz Pristave? Zavrzite jo ali vrnite prodajalcu!

Kmetija Kolar iz Pristave, čigar izdelke lahko kupite v nekaterih trgovinah v Lendavi, nas je zvečer obvestila o zaseki, v kateri je bila najdena bakterija.
“Obveščamo vas o umiku in odpoklicu živila Domača zaseka serija 92 pakirano 500g rok trajanja 14.08.2021 proizvajalca Kmetija Kolar predelava mesa Darko Kolar s.p. Pristava 29/c 9240 Ljutomer. V primeru, da še imate živilo doma ga ne zaužijte ampak ga zavrzite ali vrnite na prodajno mesto, ker vsebuje bakterijo Listeria Monocytogenes,” so obvestili.

Gre za bakterijo, ki povzroči listeriozo

Listeria monocytogenes je patogena bakterija, ki povzroča listeriozo. Obolevajo predvsem ljudje z zmanjšano imunsko odpornostjo. Posebej nevarna je za nosečnice, saj lahko povzroči listeriozo novorojencev, meningoencefalitis (vnetje možganov in možganskih ovojnic) in je lahko vzrok za mrtvorojenost. Bakterija lahko povzroča tudi lokalne okužbe ali pa bakteriemijo in sepso. Okužba s hrano, ki je kontaminirana z Listerio monocytogenes, lahko povzroči akutno vnetje črevesja. Inkubacija (čas od okužbe do pojava zdravstvenih težav) traja od 11 do 70 dni, povprečno 31 dni. Okužimo se s kontaminirano hrano, zlasti nezadostno toplotno obdelanimi mesnimi, ribjimi in mlečnimi izdelki.