Stavka poštnih delavcev je bila danes ob polnoči prekinjena, delo poteka normalno

Kot je znano, se je predvčerajšnjim začela stavka Sindikata poštnih delavcev (SPD), ki od dogovora, ki ga je Pošta Slovenije podpisala z obema reprezentativnima sindikatoma februarja letos, ni odstopil. Včeraj zvečer sta, neuradno po kar devetih urah pogajanj, Pošta Slovenije in SPD zbližala stališča, stavka pa je bila danes ob polnoči prekinjena.
Poštni delavci so opolnoči, na Martinov ponedeljek, začeli stavko. Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije namreč nista dosegla dogovora glede zahteve sindikata za zvišanje plač. Spomnimo: Sindikat je zahteval 10-odstoten dvig plač v letu 2020, Pošta bi pristala na dvig plač v letu 2021. Včeraj zvečer sta, kot kaže, Pošta Slovenije in SPD naposled le zbližala stališča, izdana pa je bila tudi izjava za javnost, da se 13.11.2019 ob polnoči stavka prekine. To v praksi pomeni, da od danes naprej poštni delavci delo vnovič opravljajo normalno.

Delo od polnoči poteka znova nemoteno

“Pogajalski skupini Sindikata Pošte Slovenije in Sindikata Poštnih delavcev, sta danes, 12. novembra 2019 zbližali stališča in dosegli dogovor. Stavka zaposlenih v Pošti Slovenije je tako s 13. novembrom 2019 ob 00.00 uri preklicana. Opravljanje storitev tako od navedenega datuma poteka ponovno nemoteno,” so sporočili v izjavi in navedli še, da sta se pogajalski skupini dogovorili o načinu zaposlovanja v letu 2020, o zvišanju mase plač zaposlenih v poštnem prometu, o referenčnih obdobjih za leto 2020, dogovorili pa so se tudi glede področja varnosti in zdravja pri delu.

Za delavce v prometu to pomeni 10% več za maso plač. Ukrep bo imel za več kot 7 milijonov finančnih posledic a po zagotovilih generalnega direktorja Pošta Slovenije ne bo imela izgube.

Stavka je potekala tudi v lendavski enoti Pošte Slovenije

Stavka je seveda potekala tudi v lendavski enoti pošte Slovenije, a ker za poštne delavce veljajo določene stavkovne omejitve, so morali prvi dan stavke raznositi vso pošto, ki je bila sprejeta pred stavko. Med stavko na novo torej raznašali reklam, časnikov, paketov s storitvijo, kot so denimo odkupnina, plačila prek dobavnice in podobno. Na lendavski pošti je stavkalo 10 poštnih delavcev, trije so delo opravljali nemoteno, nemoteno pa je delo, kljub stavki, potekalo na okencih.

Poštni delavci iz Lendave med stavko