Spremembe pri potovanju na Hrvaško: Dvolastniki čez mejo brez testa ne morete

Širjenje okužbe z novim koronavirusom vlada skuša zajeziti tudi z omejitvami in ukrepi na mejah ob vstopu v Slovenijo. “S tem želimo zagotoviti čim večjo varnost prebivalcev in potnikov,” so pojasnili. Spremembe so z včerajšnjim dnem uvedli tudi Hrvati.
Slovenija hrvaško uvršča na seznam rdečih držav, saj ta spada med države, “za katere obstajavisoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2,” so pojasnili na spletni strani gov.si. V minulih dneh so pogoje za prestop meje zaostrili pri nas, z včerajšnjim dnem pa tudi pri sosedih. Izstop iz Slovenije je v skladu s slovenskim odlokom, ki bo veljal do 12. aprila, mogoč le za tiste, ki so preboleli covid-19 ali pa so bili cepljeni, ter za posebne izjeme. V kolikor imate denimo na Hrvaškem vinograd in vam je za prihajajoče velikonočne praznike zmanjkala kakšna flaša vina, po slednjo žal ne boste mogli iti. In če želite kljub vsemu zapustiti državo, plačate globo in državo lahko zapustite. Ko se boste vrnili v Slovenijo, vas nedvomno čaka desetdnevna karantena, razen če:

 • predložite negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja
 • predložite potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev (ta mora bit opravljen v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja)
 • predložite dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujete, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Določene so izjeme, ko oseba ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa PCR. Vstop iz katere koli rdeče države se tako dovoli:

 • osebi, napoteni na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega,
 • osebi, napoteni na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza* ali z njega;
 • osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu*, če zapusti Republiko Slovenijo v 8 urah po vstopu, in osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb iz Republike Slovenije v gospodarskem prometu in se v Republiko Slovenijo vrača v 8 urah po izstopu iz nje;
 • osebi, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in jo zapusti najkasneje v 6 urah po vstopu;
 • osebi z diplomatskim potnim listom;
 • osebi, ki še ni dopolnila 13 let in ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili.

In kako je s sosedi?

Od Včerajšnjega dne Hrvaška omogoča vstop osebam, ki bodo imele tudi negativni hitri test ali potrdilo o cepljenju. Vsa potrdila oz. možnosti, ki po novem veljajo za vstop na Hrvaško:

 • Negativni hitri antigenski test – max. 48 ur od odvzema brisa (priznajo se testi narejeni v EU). V primeru, da bo oseba na Hrvaškem ostala več kot 10 dni, mora do desetega dne od izdaje prvega testa ponovno narediti hitri test
 • Negativni PCR test – max. 48 ur od odvzema brisa
 • Potrdilo o cepljenju (veljajo vsa cepiva in sicer 14 dni po drugem cepljenju oz. v primeru, da gre za cepivo, ki se cepi samo enkrat, velja potrdilo 14 dni po prvem cepljenju
 • Potrdilo o prebolelem Covid-19 – lahko je potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem testu, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni, ali potrdilo od zdravnika, da je oseba prebolela Covid-19
 • Vstop brez testa ali dodatnega potrdila > odredi se 10 dnevna karantena z možnostjo skrajšanja z negativnim hitrim ali PCR testom.

Novost je, da otroci mlajši od 7 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki imajo ustrezna potrdila (hitri, PCR test, prebolelost ali cepljenje), sodijo med izjemo in lahko vstopijo brez negativnega testa ali karantene.

Še vedno bo zaradi hitrejše kontrole potrdil priporočljivo pred vstopom na Hrvaško izpolniti spletni obrazec Enter Croatia, ki pa ga bodo v naslednjih dneh prilagodili novim pravilom > www.entercroatia.mup.hr

Na spisku izjem za vstop na Hrvaško so še vedno: čezmejni delavci, šolarji, osebe, ki potujejo zaradi nujnih družinskih, zdravstvenih ali poslovnih razlogov, novinarji, zdravstveni delavci, pomorci, delavci v prometnem sektorju, diplomati, vojaki, policisti in zaposleni v civilni zaščiti ali humanitranih organizacijah.

Prost prehod je tudi za tranzitne potnike, ki pa morajo Hrvaško zapustiti v min. 12-ih urah.

Slovenski lastniki nepremičnin in plovil so v zadnjih dneh izrazili željo, da bi tako Slovenija kot tudi Hrvaška za njih naredili izjemo pri prehajanju meje s potrdili o lastništvu, vendar take izjeme v nove odloku žal ni.